Verkkouutiset

Heidi Hautala. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

”Järkyttävä petos” – Magnitski-kampanjan vetäjä Heidi Hautalasta

Bill Browder palaa uutuuskirjassaan vihreän suomalaismepin elokuvaepisodiin.

Kansainvälisen Magnitski-kampanjan vetäjän Bill Browderin uutuuskirja Freezing Order ilmestyi tiistaina. Browder kertoo siinä vuoden 2016 kokemuksestaan vihreiden mepin Heidi Hautalan ja tämän silloisen miesystävän elokuvaohjaaja Andrei Nekrasovin elokuvan kanssa.

Browder kirjoittaa tavanneensa Hautalan Brysselissä 2010, kun Browder oli etsimässä eurooppalaisia mukaan kampanjaan. Browder tuli Suomeen Finrosforum-konferenssiin saman vuoden heinäkuussa, kolmen henkivartijan kanssa. Hän tapasi myös Nekrasovin, jonka mukana kulki pieni filmiryhmä.

Andrei Nekrasov pyysi apua yhteyden saamiseksi Sergei Magnitskin (1972-2009) leskeen ja äitiin; Browder suostui innokkaasti. Hän antoi seuraavina vuosina itse kolme haastattelua Nekrasovin filmiä varten.

Andrei Nekrasov. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Seuraavan kerran Bill Browder kertoo asian tulleen esille keväällä 2016. Hänen tyrmistyksekseen Magnitski-laki oli kohdannut yllättävän takaiskun USA:n edustajainhuoneessa. Syyksi paljastui Andrei Nekrasovin filmi, jonka nimeksi oli tullut The Magnitsky Act: Behind the Scenes.

Browderin mukaan kolmannessa haastattelussaan hänen kanssaan ”Nekrasov alkoi syöstä FSB:n puheenaiheita” ja Browder oli lopettanut haastattelun. Nyt filmissä väitettiin, että lännen hyväksymä tarina Sergei Magnitskyn murhasta Moskovassa ei ollut totta.

– Filmin mittaan hänen kuvauksensa minusta muuttui ihmisoikeustaistelijasta pahaksi rahoittajaksi, joka oli luonut koko asian peittääkseen ”taloudelliset rikokseni” Venäjällä. Hän käytti anti-Putin -mainettaan antaakseen uskottavuutta ”uusille löydöille”, jotka – sitä ei voi ylikorostaa – olivat identtisiä Venäjän hallinnon kanssa, vain liukkaammassa muodossa, Bill Browder kirjoittaa kirjassaan.

Andrei Nekrasovin filmin mukaan Sergei Magnitski ja Bill Browder varastivat itse 230 miljoonaa dollaria eikä Magnitskia murhattu. Browderin mukaan Nekrasov oli mennyt ”pimeälle puolelle”.

Eniten Bill Browderia shokeerasi Magnitskin äidin haastattelun täydellinen vääristely Nekrasovin elokuvassa.

– Olin varma että Natalian (Magnitskin äiti) nähdessä tämän filmin hän traumatisoituisi uudelleen. Olin raivoissani Nekrasoville, mutta myös itselleni siitä, että annoin hänen joutua tällaiseen tilanteeseen.

– Katsoja joka ei tuntenut Magnitskin tapauksen yksityiskohtia tuli helposti johtopäätökseen, että kertomassani tarinassa Sergein kuolemasta oli jotain vikaa. Tämä oli juuri tarkoituskin. Nekrasovin elokuva oli klassista venäläistä disinformaatiota, dezinformatsiya. Sen ei pitänyt todistaa mitään. Piti vain luoda epäilyksen siemen, Browder kirjoittaa Freezing Order -teoksessaan.

Saman vuorokauden aikana Bill Browder kertoo kuulleensa, että Heidi Hautala oli järjestämässä ja esittämässä elokuvaa Euroopan parlamentille.

– Ainoa johtopäätös johon saatoin tulla oli, että jotenkin FSB oli saanut otteen Nekrasovista, joka oli hänen poikaystävänsä, ja rakkaudesta tai velvollisuudesta Heidi teki tämän hänen hyväkseen.

– Mitkä hyvänsä hänen syynsä olivat, tämä oli jälleen järkyttävä (shocking) petos. Tavoitin Heidiä suoraan, mutta hänestä ei ollut apua. Hän ei ollut aikeissa pysäyttää esitystä.

Browder sai esityksen estettyä viime hetkellä juridisilla uhkauksilla. Hänen mukaansa ”venäläiset lähtivät Brysselistä nöyryytettyinä” ja eri maiden tv-yhtiöt vetäytyivät myös.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina suuren Mitäs minä sanoin -otsikoidun jutun Heidi Hautalan urasta. Siinä ei mainittu elokuvaepisodista, mutta kerrottiin Andrei Nekrasovin olleen 2000-luvun alussa hänen ”silloinen miesystävänsä”.

Heidi Hautala toteaa, ettei ole lukenut kirjaa eikä hänellä ole ”muutenkaan mitään uutta kommentoitavaa aiheeseen”.

EDIT: Lisätty Heidi Hautalan kommentti.

LUE MYÖS:
Heidi Hautalan miesystävän Magnitski-elokuvasta kansainvälinen jättiriita Brysselissä (VU 27.4.2016)
Murhatun lakimiehen ja Kremlin filmiskandaali: Suostuin vain Heidi Hautalan vuoksi (VU 16.6.2016)
”Heidi Hautala lakkasi olemasta ihmisoikeuspoliitikko” (VU 12.3.2019)

Uusimmat
MAINOS