Verkkouutiset

Murhatun lakimiehen ja Kremlin filmiskandaali: Suostuin vain Heidi Hautalan vuoksi

Magnitski-kampanjan vetäjä Bill Browder kertoo kohutun propagandafilmin taustoista ja yhteydestä vihreään suomalaismeppiin.

Venäjän juoni Magnitskin mustamaalaamiseksi on otsikkona The American Interest -julkaisulla, joka on haastatellut kansainvälisen Magnitski-oikeuskampanjan vetäjää Bill Browderia.

Sergei Magnitski (1972-2009) oli lakimies, joka tapettiin hänen tekemiensä rahapaljastusten jälkeen moskovalaisessa vankilassa. Hänen entinen esimiehensä Bill Browder on kampanjoinut ympäri maailmaa pakotteita voimaan asiaan osallisille venäläisille.

Andrei Nekrasovin filmi Sergei Magnitskista kertoo tarinan, mutta Kremlin näkökulmasta. Nekrasovin mukaan Magnitskia ei tapettu vaan hän kuoli. Magnitskin leski ja omaiset ovat pyrkineet estämään propagandafilmin esittämistä lännessä.

Filmin ensi-illan oli määrä olla Euroopan parlamentissa vihreän meppi Heidi Hautalan järjestämänä. Nekrasov on Hautalan miesystävä. Tilaisuus peruttiin suuren kohun synnyttyä.

The American Interestin haastattelussa Bill Browder kertoo, mistä hän tuntee Heidi Hautalan ja Andrei Nekrasovin. Julkaisu on ihmetellyt, miten kohufilmissä voi olla kohtia, joissa Browderia itseään haastatellaan – miten hän suostui?

Hautala ehdotti filmiä

Bill Browder kertoo tavanneensa 2010 europarlamentissa suomalaisen mepin Heidi Hautalan. Tämä johti ihmisoikeuksien alakomiteaa, otti Magnitski-säädöksen käsittelyyn ”urhealla voimalla” ja oli ”luotettava yhteistyökumppani pyrkimyksissämme saada oikeutta Sergei Magnitskille”.

Browderin mukaan Hautala toi illalliselle Haagiin mukanaan poikaystäväkseen esittelemänsä Andrei Nekrasovin. Hautala ehdotti, että ehkä Nekrasov olisi henkilö, joka voisi tehdä dokumentin Sergei Magnitskista. Browder kertoo luottaneensa suositukseen.

Myöhemmin, kuusi vuotta sitten, Hautala oli kutsunut Browderin Suomeen Venäjän oppositiohenkilöiden ja ihmisoikeusaktivistien konferenssiin. Siellä Browder antoi ensimmäisen haastattelun Nekrasoville.

– Tavallaan ajattelin, että hän on eräänlainen luuseri, joka ei saa projekteja valmiiksi, joten en ajatellut sitä enempää, Bill Browder sanoo huonosta vaikutelmastaan Nekrasovista.

Browder sanoo suostuneensa ”täysin Heidin vuoksi”.

”Mitä tämä on? FSB?”

Kolmannella kerralla Nekrasov tuli Browderin kirjan julkistamistilaisuuteen ja pyysi ja pyysi haastattelua. Browder ei ollut lainkaan innokas, koska katsoi että ”kaveri oli ajanhaaskaaja”. Lopulta hän suostui – ja koki suuren yllätyksen.

– Hän tuli paikalle ja alkoi kysyä näitä kysymyksiä suoraan FSB:n käsikirjoituksesta. Ja kolmannen kysymyksen jälkeen tajusin, että jotain tässä kaverissa on syvästi vialla. Ja sanoin: mitä tämä on? FSB?, Bill Browder kuvailee.

– Koko filmi on täydellinen petos. Se on täydellinen ja ehdoton valhe, lopusta alkuun. Se on huijaus. Andrei Nekrasov on luonut kokonaan petollisen kertomuksen Sergei Magnitskista. Se on pahansuopa loukkaus.

Browder on viime ajat joutunut kampanjoimaan filmiä vastaan. Hän arvelee, että Nekrasov joutui syviin talousvaikeuksiin 2014.

– Hänen edellinen tukijansa oli Boris Berezovski, joka kuoli 2013, eikä hänellä ollut enää rahalähteitä. Joten uskon että hän oli epätoivoinen rahan suhteen ja alkoi myydä itseään venäläisille intresseille. En usko että Nekrasovilla on mitään ideologiaa. Luulen että hän myy palveluksiaan sille joka haluaa ostaa. Hänen piti löytää uusi taloudellinen tukija ja hän löysi sen Prevezonin tai FSB:n tai jonkin noiden kahden yhdistelmän muodossa, Browder toteaa.

Prevezon on venäläisyhtiö, jolle päätyi lähes kaksi miljoonaa dollaria Magnitskin havaitsemasta 230 miljoonan dollarin kavalluksesta. FSB on KGB:n pääseuraaja.

Uusimmat
MAINOS