Verkkouutiset

Israelin panssarivaunu Gazan lähellä. / AFP / LEHTIKUVA / JACK GUEZ

Israelissa kiista sodasta: Miten välttää loputon konflikti?

Maan puolustusministerin mukaan Gazan pitkittynyt miehityshallinto olisi strateginen virhe.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant arvosteli kuluvalla viikolla poikkeuksellisen avoimesti maan hallituksen toimintaa Gazan sodassa. Hänen mukaansa alueen hallinnointiin ei ole tehty uskottavaa suunnitelmaa.

Gallant kehotti pääministeri Benjamin Netanjahua ilmoittamaan julkisesti, ettei Israel aio ottaa harteilleen Gazan kaistaleen siviili- tai sotilashallintoa.

– Olen nostanut asian esille hallituksen kokouksissa viime lokakuusta lähtien, enkä ole saanut tähän vastausta, puolustusministeri sanoi BBC:n mukaan.

Benjamin Netanjahu vastasi, ettei hän ole valmis vaihtamaan ”Hamastania Fatahstaniin”. Hän viittasi tilanteeseen, jossa Länsirantaa johtava Fatah laajentaisi hallintonsa myös Gazaan, joka on ollut pitkään Hamas-äärijärjestön hallussa.

Gallantin mukaan pitkittynyt Israelin sotilashallinto heikentäisi sotilasoperaation aikaansaannoksia, vähentäisi painetta Hamasia kohtaan ja vaikeuttaisi panttivankien vapauttamista.

Puolustusministerin mukaan Israelin asevoimat esitti hallitukselle jo viime syksynä suunnitelmia, joilla Gazaan voitaisiin perustaa ”paikallinen, ei-vihamielinen palestiinalainen vaihtoehtohallinto”. Mukaan tarvittaisiin myös kansainvälisiä toimijoita. Hallitus ei tiettävästi koskaan käsitellyt ehdotuksia.

Yoav Gallantin mukaan maa on ”vaarallisella polulla”, joka voi koitua Israelin tappioksi strategisessa mielessä ja heikentää turvallisuustilannetta.

– Sanon uudelleen, että en kannata Israelin sotilashallinnon perustamista Gazaan. Israelin ei myöskään pidä perustaa alueelle siviilihallintoa, Gallant sanoi.

Israelin asevoimien kerrotaan varoittaneen, että nykyinen linja voi johtaa loputtomaan konfliktiin. Joukot ovat ajautuneet toistuviin tulitaisteluihin Hamasia vastaan myös sellaisilla alueilla Gazassa, jotka oli otettu haltuun aiemmilla operaatioilla.

LUE MYÖS:
Hamas vaihtoi taktiikkaa – ”He ovat kaikkialla Gazassa” (VU 15.5.24)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)