Verkkouutiset

Iranin lennokkikalustoa valtionmedian lähetyksessä.

Iskut paljastivat Iranin todellisen heikkouden

Laajan hyökkäyksen vahingot jäivät hyvin vähäisiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iran toteutti lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä laajan ohjus- ja lennokkihyökkäyksen Israeliin.

Toimenpide oli vastatoimi huhtikuun alussa tehtyyn Israelin ilmaiskuun Syyrian Damaskoksessa sijaitsevan konsulirakennukseen, jonka yhteydessä useita Iranin vallankumouskaartin upseereita sai surmansa.

Iranin hyökkäys torjuttiin lähes kokonaan Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Jordanian tuella. Jopa 50 prosenttia iranilaisista ballistisista ohjuksista jäi laukaisupaikalle teknisten ongelmien vuoksi tai putosi ennen kohdettaan. Erään ohjuksen osia putosi koulurakennukseen Iranissa.

Useat asiantuntijat ovat pitäneet Iranin iskua merkittävänä strategisena epäonnistumisena. Sen katsotaan paljastaneen maan asevoimien todellisen heikkouden ja ohjusjärjestelmiin liittyvän propagandan katteettomat lupaukset.

Kirjailija Con Coughlin huomauttaa Telegraph-lehden kirjoituksessa, että vain yksi sadoista ohjuksista ja lennokeista pääsi kohteeseensa ja osui Nevatimin lentotukikohtaan Negevin autiomaassa. Vauriot olivat vähäisiä.

Israelin ohjuspuolustus on tehokas myös ballistisia ohjuksia vastaan. Arrow 3 -asejärjestelmä pystyy tuhoamaan lähestyviä ballistisia ohjuksia avaruudessa ennen niiden saapumista yläilmakehään.

Kyseessä oli Iranin ensimmäinen suora hyökkäys arkkivihollisena pitämäänsä Israelia vastaan vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Hyökkäyksiä ovat aiemmin tehneet Iranin tukemat sotilaalliset ryhmät, kuten Libanonin Hizbollah-miliisi.

– Iranin ylin johtaja Ali Khamenei vakuutti viime viikolla, että Israelia tultaisiin rankaisemaan. – Lennokki- ja ohjuspommitus lähinnä paljasti Iranin asevoimien perustavanlaatuisen heikkouden. He ovat näyttäneet muulle maailmalle todellisen asemansa vihamielisenä valtiona, joka tukee maailmanlaajuista islamilaista terrorismin verkostoa ja joka aikoo sotia länttä ja sen liittolaisia vastaan, Con Coughlin toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)