Verkkouutiset

Verkkohuijarit hyödyntävät usein tunnettujen henkilöiden nimeä ja kasvoja. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

IS: Näin verkkohuijarit yrittivät tyhjentää pankkitilin

Huijaus onnistuttiin estämään vasta pankkivirkailijan epäilysten herättyä.

Verkkorikollisten yritys tyhjentää suomalaisnaisen tili päättyi vasta keskustelussa pankin kanssa. 70 vuotiaan nainen kertoo luottaneensa huijareihin osittain siksi, että he markkinoivat huijausta Suomen pääministerin kasvoilla.

Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Huijarit olivat onnistuneita siihen saakka, kunnes naisen tuli ottaa yhteyttä pankkiin luottokortin luottorajan nostamiseksi. Pankkivirkailijan epäilykset heräsivät, minkä jälkeen huijaus onnistuttiin estämään. Nainen ei menettänyt rahojaan.

Tietoturvayhtiö F-Securen kyberuhkatiedustelupäällikkö Laura Kankaala kertoo Ilta-Sanomille, että huijauksissa käytetään usein tunnettujen ja luotettujen julkisuuden henkilöiden kasvoja. Huijauksissa käytetään usein houkuttimena mahdollisuutta rikastua nopeasti kryptovaluutoilla. Monesti verkkorikollisten huijauspalveluihin ohjaavat mainokset tulevat usein Facebookista.

– Tämän jälkeen alkaa tapahtumaketju, jossa houkutellaan uhri sijoittamaan varansa petoksiin. Nykyajan tekoälytoteutukset mahdollistavat rikollisille myös hyvät suomenkieliset käännökset, eli siinä missä aiemmin huono suomen kieli oli selkeä rikoksen merkki, nykyään siihen ei voi enää luottaa, Kankaala selittää.

Kaikissa tilanteissa pankit eivät Kankaalan mukaan ennätä estää rikoksia. Kryptovaluutat ovat nykypäivän huijauksissa hänen mukaansa keskiössä.

– Tämä johtuu siitä, että kryptovaluuttamaksuja on usein helpompi tehdä globaalilla tasolla kuin suoria tilisiirtoja, sekä menetettyjä varoja on erittäin vaikea saada takaisin, Kankaala sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS