Verkkouutiset

AKT:n lakko uhkaa aiheuttaa pulaa polttoaineesta huoltoasemilla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

IS: Lakot ovat nyt vyörymässä – näin ne vaikuttaisivat arkeen

Lakkovaroituksia on annettu muun muassa kaupan alalle ja liikenteeseen.

Suomeen on iskemässä lähiviikkojen aikana todellinen lakkosuma, jos työmarkkinaosapuolet eivät löydä palkkaratkaisua työehtoneuvotteluissa.

Keskiviikkona alkoivat jo ensimmäiset lakot teollisuudessa ja lakkovaroituksia on annettu muun muassa kaupan alalle ja liikenteeseen. Ilta-Sanomat listasi, miten lakot vaikuttaisivat tavallisten suomalaisten arkeen.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakko voisi johtaa polttoaineen loppumiseen joillakin isoilla huoltoasemilla. Lakkovaroitus on annettu satamien lisäksi kuorma-autoalalle, säiliö- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle.

AKT:n lakonuhka koskee myös kahta öljytuotealan yhtiötä, jotka toimivat Helsinki-Vantaalla. Jos sopua ei synny, lakkoon menevät Finnairin koneita tankkaavat säiliöautojen kuljettajat. Lakon seurauksena myös pakettien jakelu ja jätehuolto voivat häiriintyä.

Lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä, kun päivittäistarvikkeita ei kuljeteta lakon takia. Jos satamat ovat kiinni, ei kauppoihin tule ulkomailta hedelmiä tai vihanneksia.

Kaupan alan lakko voisi lisäksi tuoda muutoksia kauppojen aukioloaikoihin. Palvelualojen ammattiliitto PAMin ensimmäinen lakkovaroitus koskee varastoja, mutta kaksi seuraavaa koskevat myös ruokakauppoja.

Kaupan alan lakot vaikuttavat myös sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen yksiköiden, päiväkotien, vankiloiden ja puolustusvoimien ruokahuollon toimintaan. Kemianteollisuuden lakko voi puolestaan pitkittyessä vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS