Suomen kuluttajahintojen vuosimuutos kasvoi joulukuussa. Nyt hintojen muutos oli 3,6 prosenttia, kun marraskuussa se oli 3,3 prosenttia.
Ennakkotietojen mukaan inflaatio on kiihtynyt koko euroalueella.
– Euroalueen inflaation kiihtyminen on kuitenkin paljolti harhaa ja selittyy ennen kaikkea vuoden 2022 lopun tilapäisten energiatukien vaikutusten poistumisella, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.
Energian ja elintarvikkeiden hinnoista putsattu pohjainflaatio oli joulukuussa 5,5 prosenttia.
– Ruoan ja energian hinnat vaihtelevat lyhyellä aikavälillä muita hyödykkeitä enemmän, joten pohjainflaatio kertoo kuluttajahintojen muutosta paremmin inflaation laajuudesta, Malinen huomauttaa.
– Euroalueen kanssa vertailukelpoinen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi oli Suomessa joulukuussa 1,3 prosenttia, kun euroalueella se oli ennakkotietojen mukaan 2,9 prosenttia. Vielä marraskuussa euroalueen vastaava luku oli 2,4 prosenttia. Euroalueen inflaation kiihtymisen selittää pitkälti kuluttajahintaindeksin nouseminen kahdessa suurimmassa jäsenmaassa, Saksassa ja Ranskassa, Malinen toteaa.
Hänen mukaansa vuositason inflaation kiihtyminen joulukuussa ei kerro hintapaineiden voimistumisesta, eikä muuta rahapolitiikkanäkymää, vaan on todennäköistä, että keskuspankki laskee ohjauskorkoja viimeistään kesällä, Malinen ennakoi.
Vuositasolla inflaatio hiipui
Viime vuoden inflaatio oli keskimäärin 6,2 prosenttia. Laskua vuodesta 2022 tuli kohtuullisesti. Kuluttajahinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 6,2 prosenttia. Hintojen nousu oli jo maltillisempaa kuin vuonna 2022, jolloin hinnat nousivat peräti 7,1 prosenttia.
– Vaikka inflaatio oli edelleen selvästi tavoitetta nopeampaa, voidaan sanoa, että palasimme lievästi normaalimpaan tilanteeseen poikkeuksellisen vuoden 2022 jälkeen, Malinen sanoo.
– Inflaation hidastuminen on positiivinen uutinen niin kuluttajille kuin yrityksillekin. Kuluttajien ostovoima on jo kääntynyt nousuun, ja se tulee paranemaan myös tänä vuonna palkankorotusten ja inflaation edelleen hidastumisen myötä. Ostovoiman nousu taas tukee esimerkiksi palvelualan yrityksiä, Malinen huomauttaa.