Verkkouutiset

Lokakuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n sisäisten ulkomaan valmismatkojen hintojen nousu. Kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 6,6 %. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Inflaation hidastuminen jatkuu – kotitaloudet ja yritykset hyötyvät

Suomen kuluttajahintojen vuosimuutos laski edelleen lokakuussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nyt hintojen muutos oli enää 4,9 prosenttia, kun syyskuussa se oli 5,5 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan inflaatio on hidastunut koko Euroopan unionin alueella.

– Inflaation hidastumisen taustalla ovat Suomen sekä laajemmin euroalueen heikot talousnäkymät ja Euroopan keskuspankin viime vuonna aloittamat ohjauskorkojen nostot, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

– Energian ja elintarvikkeiden hinnoista putsattu pohjainflaatio oli lokakuussa 6,6 prosenttia. Ruoan ja energian hinnat vaihtelevat lyhyellä aikavälillä muita hyödykkeitä enemmän, joten pohjainflaatio kertoo kuluttajahintojen muutosta paremmin inflaation laajuudesta, hän jatkaa.

Euroalueen kanssa vertailukelpoinen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi oli Suomessa lokakuussa 2,4 prosenttia, kun euroalueella se oli ennakkotietojen mukaan 2,9 prosenttia. Vielä syyskuussa euroalueen vastaava luku oli 4,3 prosenttia.

– Lähiaikoina nähdyn euroalueen inflaatiokehityksen jatkuessa on mahdollista, että keskuspankki laskee ohjauskorkoja odotettua aikaisemmin, esimerkiksi jo keväällä, Ohlsbom ennakoi.

Ohlsbom toteaa kotimaan inflaation hidastumisen olevan positiivinen uutinen niin kuluttajille kuin yrityksillekin.

– Kuluttajien ostovoima on jo kääntynyt nousuun, ja se tulee paranemaan myös ensi vuonna palkankorotusten ja inflaation hidastumisen myötä. Ostovoiman nousu taas tukee esimerkiksi palvelualan yrityksiä.

Ohlsbom katsoo, että myös euroalueen hintojen nousun taittuminen on Suomelle hyvä asia, sillä se voi tarkoittaa ohjauskorkojen laskun aikaistumista.

– Nykyisellään keskuspankin rahapolitiikka on Suomen talouden kannalta liian kireää, hän huomauttaa.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukainen inflaatio on keskipitkällä aikavälillä kaksi prosenttia.

– Aiemmin tehdyt koronnostot vaikuttavat viiveellä, joten euroalueen pohjainflaation voidaan odottaa hidastuvan entisestään ensi kevääseen mennessä. Riittävän alhainen inflaatio antaisi keskuspankille syyn laskea ohjauskorkoja jo alkuvuoden aikana. Näkymät voivat kuitenkin muuttua esimerkiksi Lähi-Idän tilanteen mukana, Ohlsbom arvioi.

LUE MYÖS:
Hypon mukaan hiipuvat hinnat kertovat taantuvasta taloudesta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)