Verkkouutiset

Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurt am Mainissa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Hypon mukaan hiipuvat hinnat kertovat taantuvasta taloudesta

Ekonomistin mukaan EKP:n ohjauskorko on nyt Suomen näkökulmasta liian korkea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hypon ekonomisti Juho Keskinen toteaa, että kuluttajahintojen nousu pysähtyi Suomessa oikeastaan jo kesällä, ja nykyiset vuosimuutosta indikoivat inflaatioluvut kertovat vielä osaltaan viime vuoden lopun ja viime talven hintakiidosta.

– Ennakollisen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos on painunut Suomen osalta jo lähelle tavoiteltua kahden prosentin tasoa ensi kertaa sitten syksyn 2021. Keskuspankin ohjauskorko on nyt Suomen näkökulmasta liian korkea, minkä vuoksi olemme jo taantumassa, hän arvioi.

Keskisen mukaan saatamme nähdä tulevina kuukausina myös hintojen laskua, kun korontarkistukset syövät entisestään kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia ja rakennusalan hankaluudet alkavat näkyä selvemmin talouskasvussa ja työmarkkinoilla.

– Laajamittaisempi deflaatio, eli hintojen lasku vuosimuutoksella arvoituna, vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä talouden toipuessa hetken lamaannuksesta ensi vuoden aikana, hän arvioi.

Keskisen mukaan hintojen lasku kohentaakin samalla kuluttajien ostovoimaa, kun palkat paranevat ensi vuonna inflaatiota enemmän.

– Työttömyyden kasvun vaara on ilmeinen rakennusalalla ja teollisuudessa, mutta palvelualat saattavat päästä pälkähästä säikähdyksellä. Talouden tila on varsin tunnusteleva ja hiipuvan inflaation viesti tuo nyt toiselle toivoa, mutta toiselle toivottomuutta, Keskinen summaa.

LUE MYÖS:
Inflaation hidastuminen jatkuu – kotitaloudet ja yritykset hyötyvät

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)