Verkkouutiset

Kaikki haastatellut kansanedustajat ovat joutuneet vihapuheen kohteeksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

IL: Uhkailua ja ei-toivottuja kuvia – tällaista vihapostia kansanedustajat saavat

Vihaviestiä ovat saaneet niin oikeisto- kuin vasemmistopoliitikot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat saavat vihapostia puoluekannasta ja sukupuolesta riippumatta. Pahimmissa viesteissä edustajia uhataan jopa tappamisella. Asiasta kertoo Iltalehti.

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirénille vihapostia on satanut koko hänen poliittisen uransa ajan. Usein häiritsevät yhteydenotot ovat olleet luonteeltaan seksuaalisia. Uran alkuvaiheissa hän kertoo saaneensa huohotuspuheluita.

– Kerran vahingossa vastasin kiireessä vieraasta numeroon tulleeseen videopuheluun, jota en olisi halunnut tehdä tai nähdä, Sirén kertoo.

Sirénin äitiyttä on myös kritisoitu. Kun hän on ollut töissä, häneltä on kysytty miksi hän ei ole lapsensa kanssa. Kun hän on ollut lapsensa kanssa, häneltä on kysytty miksi hän ei ole töissä.

Kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowiczin vastaanottamat vihaviestit taas liittyvät usein hänen juutalaisuuteensa. Tällaisia viestejä tulee Zyskowiczille jatkuvasti, vaikkakin tahti usein kiihtyy, kun julkisuudessa on esillä jokin juutalaisuuten liitännäinen asia.

– Mietin miksi uskontoni saa ihmiset käyttäytymään noin. Uskon, että Suomessakin on yksittäisiä ihmisiä, jotka tuntevat jostain syystä pohjatonta vihaa juutalaisia ja myös Israelia kohtaan, Zyskowicz harmittelee.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kertoo saaneensa vihapostia. Pahimmillaan viesteissä on uhattu tappamisella.

Heinonen uskoo, että viestien lähettäjät purkavat viesteillä pahaa oloana, joka peitellään politiikan kaapuun. Viestien lähettäminen on myös nykyisin paljon helpompaa kuin ennen: Ei tarvitse lähettää etanapostia, yksi klikkaus riittää.

Poliittisen kentän toisella laidalla vihapostia ovat saaneet vasemmistoliiton kansanedustajat Minja Koskela, Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä.

Koskela kertoo saaneensa muutamia uhkauksia ja yhden kuvan miehen sukupuolielimestä.

– Olin juuri nousemassa lapseni kanssa laivaan ja kuvaviesti tuntui todella hyökkäävältä sekä yksityisyyttä loukkaavalta erityisesti siinä hetkessä, Koskela kertoo.

Honkasalo taas kertoo saaneensa vihapostia jo tutkijana työskennellessään, ja sama on jatkunut poliitikkona. Usein viestit liittyvät turvapaikkapolitiikkaan, ihmisoikeuksiin tai itärajan ja Palestiinan tapahtumiin. Vihaviestit ovat usein myös sukupuolittuneita.

Kivelälle väkivaltafantasiat ja tappouhkaukset ovat harvinaisempia, mutta niitäkin esiintyy. Haukkuminen taas keskittyy usein Kivelän naiseuteen, punavihreyteen ja helsinkiläisyyteen.

– Erityisesti kasvissyönti ja metsästykseen liittyvät aiheet saavat aikaan voimakkaan reaktion, Kivelä sanoo.

Rkp:n kansanedustaja Henrik Wickströmin vihaposti liittyy usein suomenruotsalaisuuteen kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen taas uskontoon. Räsäselle on tullut jopa silputtu Raamattu sekä uhkaus tunkeutua tämän kotiin. Uhkauksen seurauksena Räsänen on joutunut tekemään turvajärjestelyjä.

Räsäsen mukaan joitain uhkailuja on selvitettykin, ja taustalla olleilla ihmisillä on ollut vakavia ongelmia mielenterveyden tai päihteiden kanssa.

Vihreiden Sofia Virralle on lähetetty muun muassa viestejä, jotka alkoivat saatesanoilla ”kuole porvari h––a”. Sama henkilö lähetti kymmeniä viestejä ja yritti lähestyä myös sähköpostitse ja puhelimitse.

Kuten Kivelälle, yleisimmät Virtaan kohdistuvat loukkaukset liittyvät sukupuoleen, politiikkaan ja ulkonäköön. Yleisin Virralle kohdistuva loukkaus onkin ”viherh––a”.

– Kauheimmat viestit ovat ne, missä kerrotaan järkyttävistä ”raiskausfantasioita”. Saan paljon viestejä, jotka ovat jollain tavalla seksuaalisävytteisiä vihamuodossa, Virta kertoo.

Samanlaisia viestejä on saanut myös vihreiden Fatim Diarra. Ihonvärinsä, sukupuolensa ja politiisten näkemystensä vuoksi vihaviestien kohteeksi joutunut Diarra on joutunut myös vastaanottamaan kuvia sukupuolielimistä.

Hiljattain Diarra joutui vihan kohteeksi katsottuaan Uuden musiikin kilpailua.

– Se tulkittiin niin, että tuen palestiinalaisten kansanmurhaa, Diarra ihmettelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)