Verkkouutiset

Minilennokkijärjestelmä MUAS - Aeronautics Orbiter 2B Mini UAS -lennokki Puolustusvoimien Kaakko 19 -pääsotaharjoituksessa Kouvolan Vekaranjärvellä marraskuussa 2019. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

IL: Lennokit tulossa lähiaikoina osaksi varusmiespalvelusta

Lennokkeja käytetään osana oman joukon toimintaa kaikissa Maavoimien joukko-osastoissa.

Puolustusvoimat on aloittamassa kevyiden lennokkien käytön koulutusta Maavoimissa palveleville varusmiehille, kertoo Iltalehti. Jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta kertoo Iltalehdelle, että koulutus käynnistyy syys-lokakuussa eri puolilla maata.

Maavoimat kertoi helmikuussa hankkivansa 14 miljoonalla eurolla Yhdysvalloista kevyitä Parrot Anafi USA -lennokkeja, jotka ovat toimintavalmiita 55 sekunnissa ja painavat vain puoli kiloa.

Uudet lennokit tulevat Skytän mukaan osaksi koulutusta Maavoiminen kaikissa aselajeissa koko maassa. Koulutus ajoittuu varusmiespalveluksessa koulutushaara- ja erikoiskoulutusjaksolle. Lennokkien kanssa toimimisen lisäksi varusmiehet opetetaan suojautumaan mahdollisen lennokkiuhkan varalta.

Mitään erillisiä lennokkijoukkoja ei ole tarkoitus perustaa, vaan lennokkeja käytetään osana oman joukon toimintaa. Niitä voidaan käyttää mm. tiedusteluun, valvontaan ja maalinosoitukseen.

– Lennokki on lähes kiikarin tapainen yleinen väline joukolle, Skyttä sanoo Iltalehdelle.

Maavoimat aloitti vuonna 2020 hankkeen sopivien lennokkijärjestelmien löytämiseksi. Hankkeen tavoitteena on jopa 1000–2000 kevyen lennokin hankkiminen. Tällä hetkellä kevyitä lennokkeja on tiettävästi jo useita satoja. Verkkouutiset kertoi hankkeen etenemisestä huhtikuussa 2022.

Lennokit ovat kiinnostaneet Puolustusvoimissa jo pidemmän aikaa ja lennokkitutkimusta on tehty alan toimijoiden kanssa jo yli viidentoista vuoden ajan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)