Verkkouutiset

Asiakas Ruoholahden Citymarketissa Helsingissä 24. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

IL: Ruokahävikki voi kasvaa lakon myötä

Tuotteiden laputtaminen voi jäädä kokonaan tekemättä.

Kaupan alalle annetut lakkovaroitukset uhkaavat lisätä ruokahävikin määrää, kertoo Iltalehti.

Esimerkiksi pian vanhentumassa olevien tuotteiden laputtaminen punaisilla lapuilla voi jäädä kokonaan tekemättä, jos lakot toteutuvat.

– Punalaputtaminen on kaupalle aika iso hävikinhallintakeino. Tämä jäisi tekemättä myymälän ollessa kiinni tai sen toimivan vajaalla työvoimalla, Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen sanoo Iltalehdelle.

Ilkka Niemisen mukaan Suomessa päivittäistavarakaupoissa punalaputetaan vuodessa yli 130 miljoonaa tuotetta. Päivittäisellä tasolle se vastaisi lähes 400 000 alennettua tuotetta.

Hän arvioi, että lakon aikana tulisi normaalia enemmän hävikkiä ja sitä tulisi tuotteista, joista hävikkiä tulee normaalisti vähemmän.

Liha- ja maitotaloustuotteiden hävikkiä pystytään Niemisen mukaan tehokkaasti ehkäisemään alennuksilla. Myös leipien, vihanneksien ja hedelmien hävikkimäärät lisääntyvät, jos kauppoja joudutaan pitämään parikin päivää kiinni.

– Liha- ja maitotuotteiden hävikissä ilmastovaikutukset ovat suurempia kuin kasviperäisten tuotteiden, Nieminen toteaa.

Kaupan alan ensimmäinen lakkokierros on toteutuessaan helmikuun 6.–9. päivä. Silloin lakon alla on 25 varastoa. Marketeissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja lakko alkaa 9.2. ja päättyy lauantaina 11.2.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS