Verkkouutiset

Teksti "?Miinoja" kertoo, että alue on vielä tutkimatta räjähteiden varalta. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Hyökkääjä levitellyt Ukrainassa miinoja 160000 neliökilometrin alueelle

Miinoista saattaa tulla vuosikymmeniä kestävä ongelma.

Ukrainan Punaisen Ristin pääsihteeri Maksym Dotsenko kertoo Deutsche Wellelle, että venäläiset ovat levitelleet maamiinoja suurelle alueella maata. Miinat uhkaavat siviilejä, humanitaarista työtä ja jälleenrakennusta.

Dotsenkon mukaan hänen järjestönsä on valtavan humanitaarisen haasteen edessä. Tähän kuuluvat Länsi-Ukrainan sisäisten pakolaisten tukeminen, ihmisten evakuointi idästä ja niiden tukeminen, joiden asunnot ja talot ovat vahingoittuneet tai tuhoutuneet.

Dotsenko kuitenkin sanoi, että venäläisten joukkojen jättämät maamiinat tekevät pääsyn tuhoalueille erittäin vaikeaksi humanitaarisille työntekijöille, eivätkä he aina voi tavoittaa apua tarvitsevia turvallisuussyistä.

Hänen mukaansa Punainen Risti yrittää järjestää miinanraivausoperaatioita asevoimien tuella. Miinanraivaustyöt voivat kuitenkin kestää vuosia.

Viime vuonna Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti tarjoavansa yli 95 miljoonaa dollaria eli noin 87 miljoonaa euroa miinanraivausapua, mukaan lukien koulutus ja tekniikka maamiinojen paikallistamiseen ja poistamiseen.

Kyseessä on yksi suurimmista maamiinojen ja räjähtämättömien ammusten haasteista sitten toisen maailmansodan. Ukrainan hallitus arvioi, että 160 000 neliökilometrillä maata saattaa olla miinoja.

– Ehdottomasti tämä ongelma pysyy Ukrainassa vuosikymmeniä. Olemme erittäin huolissamme tästä. Päivä toisensa jälkeen kuulemme miinojen takia kuolleista siviileistä. Ja se on kauheaa, Dotsenko sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS