Verkkouutiset

Huoli suojavarusteista jatkuu – ”hallitus, mikä on totuus?”

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo kysyy varmuusvarastoista.

– Juuri taannoin julkisuudessa hehkutettiin, että rekat lähtivät nyt huoltovarmuuskeskuksesta liikkeelle ja kaikki saavat nyt suojavarusteita, kun Suomi on niin hyvin varustautunut?! Arvon hallitus, mikä on nyt totuus?, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo tviittaa.

Huoltovarmuuskeskus avasi viime viikon alussa historiallisesti varmuusvarastot terveydenhuoltoa koronaviruksen takia uhkaavan suojavarustepulan vuoksi. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee totesi tuolloin Ylen A-studiossa, että rekat lähtevät liikkeelle ja tavaraa riittää.

– Jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia maskeja, suojaimia ja sitten satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt käytössä meidän kenttäämme varten. Eivät ne tule loppumaan, Sillanaukee sanoi.

Sittemmin julkisuudessa on kuitenkin ihmetelty suomalaisten aikeita hankkia suojavarusteita lisää ulkomailta. Verkkouutiset sai reilu viikko sitten tiedon, jonka mukaan Kiina olisi tarjonnut Suomelle muun muassa materiaaliapua koronan vastaiseen taistoon. Kiinan suurlähetystö vahvisti asian Verkkouutisille viime viikon alussa.

Sinuhe Wallinheimo viittaa tviitissään Iltalehden tästä löytyvään juttuun. Siinä kerrotaan Suomen ostavan nyt neljä lentokoneellista suojavarusteita kiinasta ”10-kertaisilla hinnoilla”. Rahassa puhutaan IL:n mukaan kymmenistä miljoonista. Huoltovarmuusvarastoista vapautettujen tarvikkeiden kerrotaan olleen etenkin HUS:n tarpeisiin riittämättömiä.

– Tämä on aito ongelma minun mielestäni. Olisi toivottavaa, että varmuusvarastojen kautta ja muutenkin suojavarusteita olisi enemmän saatavissa, HUS:n diagnostiikkajohtaja ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kommentoi IL:lle.

Hallitusta on penätty varmistamaan varusteiden riittävyys. Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vaati hiljattain varustetuotannon vauhdittamista.

– Kotimainen suojainten valmistus on hallituksen saatava yhdessä yritysten kanssa vauhtiin. Tässä tilanteessa olisi myös hallituksen puolelta puheenvuoro julkisuuteen perusteltu. Vaikkapa vastuuministerin puheenvuoro, Sarkomaa sanoi.

Uusimmat
MAINOS