Verkkouutiset

Länsi-Pohjan keskussairaalan tiloja. LEHTIKUVA / PANU POHJOLA

Huoli soten rahoituksesta: Ongelmat sysätään seuraavalle hallitukselle

Lasse Lehtosen mukaan hyvinvointialueiden rahoituksesta puuttuu jopa miljardi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja, professori Lasse Lehtonen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että hyvinvointialueiden valtion rahoitus on tällä hetkellä hyvin vajavainen.

Vuonna 2022, kun sosiaali-, terveys- ja pelastoimen palvelut ovat kuntien vastuulla, niidenkustannukset ovat noin 21,2 miljardia euroa. Vuonna 2023, kun niiden rahoitus siirtyy valtion vastuulle, niiden rahoitukseen on varattu julkisen talouden suunnitelmassa yhteensä 21,9 miljardia euroa.

– Nousua selittää mm. kunnilta siirtyviä kustannuksia koskevan arvion muutos, indeksikorotus sekä uusiin tehtäviin liittyvä rahoitus, Lehtonen toteaa.

Tästä huolimatta hän sanoo rahoituksesta puuttuvan jopa miljardi euroa.

– Varovaisenkin arvion mukaan hyvinvointialueiden valtion rahoituksesta vuodelle 2023 puuttuu noin 5 prosenttia eli miljardi euroa, Lehtonen kirjoittaa.

Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimushankkeiden perusteella luotuihin tarvetekijöihin. Ne ovat muuttuneet sote-uudistuksen eri vaiheissa useaan kertaan.

Lehtosen mukaan tarvetekijät kuvaavat ainoastaan THL:n käsitystä sairauksien esiintyvyyden jakautumisesta maan eri puolille ja miten paljon hoito eri puolilla Suomea nykyisin maksaa.

– Käytännössä THL:n ”tarvekriteereillä” vain jaetaan käytössä olevat sote-rahat uudelleen ilman että palvelujen todellista tarvetta ja kustannuksia arvioitaisiin esim. vertaamalla niitä esim. muiden Pohjoismaiden tasoon, Lehtonen kirjoittaa.

Hän kritisoikin hallituspuolueiden poliitikkoja siitä, että näin hankalien asioiden käsittely vaikuta kiinnostavan heitä vaalikauden lopun lähestyessä.

– Seuraava hallitus saakin syliinsä Marinin hallituksen sote-uudistuksen ongelmat, joista hyvinvointivaltion keskeisten sote-palvelujen puutteellinen rahoitus ei ole kaikkein pienin haaste, Lehtonen päättää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS