Verkkouutiset

Terveydenhuoltoalan ammattilaisia Pohjois-Pohjanmaan yliopistollisessa sairaalassa. / LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Huoli hoitojonoista: Paine kasvaisi ilman työterveyttä

Kahden miljoonan henkilön palvelut siirtyisivät julkisen sektorin harteille ilman nykyistä työterveysjärjestelmää.

Hyvinvointiala HALI ry:n johtaja Eveliina Vigelius ihmettelee suomalaiseen työterveysjärjestelmään kohdistettua arvostelua.

Hänen mukaansa nykyisen järjestelmän lakkauttaminen voisi johtaa työssäkäyvien työkyvyn heikkenemiseen ja vakaviin seurauksiin yhteiskunnalle. Hoitojonot ruuhkautuisivat entisestään, jos massa siirtyisi työterveydestä julkisen sektorin jonoihin.

Työnantajien ja työntekijöiden raha ei siirtyisi julkisten palveluiden rahoittajaksi, mikä johtaisi veronkorotuspaineisiin.

– Työnantajat yhä ostaisivat terveyspalveluja työntekijöilleen, mutta eriarvoisemmin. Kaikki eivät sitä saisi, Vigelius tviittaa.

Hän nostaa esiin Ylen artikkelin, jossa haastatellut asiantuntijat kutsuvat nykyistä työterveysjärjestelmää ongelmalliseksi. Päällekkäiset järjestelmät lisäävät arvostelijoiden mukaan tehottomuutta ja byrokratian määrää.

Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen arvioi, ettei niukoilla voimavaroilla saada läheskään yhtä paljoa terveyshyötyä kuin olisi mahdollista.

Suomen työterveysjärjestelmää ovat puolustaneet muun muassa STTK, EK ja Suomen Yrittäjät.

– Työnantajat maksavat pääosan kustannuksista ja ovat siihen tyytyväisiä. Samoin ymmärtääkseni palkansaajat, EK:n työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala totesi aiemmin.

Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari ja elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström huomauttavat, että ilman työterveyshuoltoa julkisen sektorin tulisi hoitaa palvelut kahdelle miljoonalle työnterveyden piirissä olevalle henkilölle.

– Tämä paisuttaisi entisestään julkisen sektorin hoitojonoja ja odotusaikoja. Samalla ihmisiä seisotettaisiin jonossa työkyvyn mahdollisesti entisestään heikentyessä, Jaskari ja Wickström kirjoittavat blogissaan.

LUE MYÖS:
Halutaanko työterveys ajaa alas? ”Kaikki joutuisivat yhdessä jonottamaan” (VU 27.6.2022)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS