Verkkouutiset

Venäläisten sotilaiden kaivama nukkumapaikka Andriivkassa keväällä 2022. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Humalaiset sotilaat kerättiin rynnäkköyksikköön – 120 miehestä jäi jäljelle 15

Venäjän Storm-Z-yksiköitä käytetään uhrattavissa olevana jalkaväkenä rintaman vaarallisimmissa osissa.

Venäjä rankaisee päihtyneitä ja kapinoivia sotilaita lähettämällä heidät lähes varmaan kuolemaan niin kutsutuissa Storm-Z-yksiköissä Ukrainan rintamalla, kertoo The Telegraph.

Nämä yksiköt taistelevat etulinjan vaarallisimmilla alueilla, ja ne lähetetään usein ihmisaaltoina juoksuhautojen yli itsemurhatehtäviin Venäjän vakinaisten joukkojen ja panssarivaunujen edellä.

Storm-Z-yksiköt koostuvat suurelta osin entisistä armahdusta tavoittelevista vangeista. Vakinaisten joukkojen venäläissotilaat kuitenkin kertovat, että heidän yksikkönsä jäseniä on määrätty Storm-Z-yksiköihin juopottelun, huumeiden käytön ja käskyjen sivuuttamisen vuoksi.

Venäjän sotilaslainsäädännön mukaan sotilas voidaan siirtää rangaistusyksikköön vain, jos sotilastuomioistuin tuomitsee hänet. Kaksi Storm-Z-taistelijaa sanoo, etteivät he ole tietoisia oikeuskäsittelyistä.

Erään Itä-Ukrainan Bahmutissa taistelevan vakinaisten joukkojen sotilaan mukaan Storm-Z-taistelijoita pidetään ”lihana”. Hän kertoo kieltäytyneensä tottelemasta komentajansa käskyä, jonka mukaan kuusi haavoittunutta Storm-Z-taistelijaa piti hylätä taistelukentällä ilman ensiapua.

Storm-Z-yksiköt koostuvat noin 100–150 miehestä, ja ne on sulautettu vakinaisen armeijan joukko-osastoihin Etelä- ja Itä-Ukrainan rintamilla.

Venäläistaustainen Conflict Intelligence Team -tutkijaryhmä toteaa, että Storm-Z-yksiköt ovat hyödyllisiä Venäjän asevoimille, koska niitä voidaan käyttää uhrattavissa olevana jalkaväkenä ”rintaman vaarallisimmissa osissa”.

Eräs sotilas kertoo, että hänen 120 miehestä koostunut yksikkönsä taisteli kesäkuussa Bahmutin lähistöllä. Vain 15 taistelijaa selvisi ehjin nahoin, kaikki muut kuolivat tai haavoittuivat.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)