Verkkouutiset

Facebookin logo puhelimen näytöllä. PIXABAY

Huijarit veivät 19000 euroa Facebookin kautta

Poliisi varoittaa Marketplace-alustan kautta tehdyistä kuriirihuijauksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisi varoittaa Facebookin Marketplace-alustalla tehdyistä huijauksista ja niiden yrityksistä, joissa uhreilta on onnistuttu saamaan tai yritetty saada merkittäviä summia rahaa tai uhrille on aiheutettu muutoin taloudellisia menetyksiä.

Yhdessä tapauksessa niin sanotulla kuriiripetoksella aiheutettiin huijauksen uhrille 12 000 euron menetys. Tapauksessa henkilö myi Facebookin Marketplace-alustalla tuotetta ja kuvitteli lähettävänsä sen ostajana esiintyneelle huijarille Postin sivuja muistuttavan huijaussivuston kautta. Luovutetuilla pankkikorttitiedoilla rikollinen taho osteli muun muassa lentolippuja ja hotellimajoituksia.

Toisessa tapauksessa pariskunnalta huijattiin 19 000 euroa niin ikään kuriiripetoksen seurauksena. Pariskunta möi tavaraa samaisella Facebook Marketplace-alustalla ja ostajana esiintynyt huijari laittoi heille linkit sekä Matkahuollon että Postin nimissä, jotka johtivat tietojenkalastelusivulle, jonne uhri oli kirjautunut pankkitunnuksillaan, jolloin ne joutuivat huijarin haltuun.

– Kolmannessa tapauksessa henkilölle soitettiin Osuuspankin pankkivirkailijana esiintyen ja kerrottiin hänen ja hänen puolisonsa pankkitilien vaarantuneen. Soittajan mukaan heille täytyi luoda uusi turvatili, jonne pariskunnan rahat siirrettäisiin muka turvaan. Onneksi uhri oivalsi puhelun aikana huijauksen, eikä huijarin yrittämät huomattavat rahasiirrot ehtineet toteutua, rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisista kertoo tiedotteessa.

Näin suojaudut nettihuijauksilta

Älä koskaan kerro pankkitunnuksiasi kenellekään ulkopuoliselle puhelimessa, tekstiviestillä, pikaviestisovelluksessa tai sähköpostilla.

Älä koskaan avaa epämääräisen tekstiviestin tai sähköpostin sisältämiä linkkejä.

Kirjaudu pankin verkkopalveluihin aina käyttämällä pankin omaa mobiilisovellusta tai pankin omia verkkosivuja – älä mene pankin verkkosivulle hakukoneen kautta tai esimerkiksi sinulle lähetetyn sähköpostin tai tekstiviestin sisältämän linkin kautta.

Jos saat kenen tahansa nimissä lähetetyn, huijaukseksi epäilemäsi sähköposti- tai tekstiviestin, poista se avaamatta liitteitä.

Älä vastaa viestiin.

Älä avaa viestin linkkejä tai liitteitä.

Sinun ei tarvitse tehdä muuta asian suhteen.

Toimi näin, jos olet jo antanut tietojasi

Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi. Jos et saa yhteyttä omaan pankkiisi, niin soita hätäkeskukseen 112.

Tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi/asiointi tai millä tahansa poliisiasemalla.

Lähde: Poliisi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)