Verkkouutiset

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru saapumassa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä tiistaina 18. tammikuuta 2022. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

HS:n lähteet: Voimakastahtoinen Krista Kiuru sai virkakunnan alisuoriutumaan

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ajautui törmäyskurssille THL:n kanssa eikä omaksunut linjaansa suoraan STM:n virkamiehiltäkään.

Suomen koronatoimiin keskeisesti vaikuttanutta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) kuvataan voimakastahtoiseksi ihmiseksi, joka pyrki vaientamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen näkemyksiä eikä omaksunut linjaansa suoraan myöskään minsteriönsä virkamiehiltä.

Helsingin Sanomat haastatteli juttuunsa 26:tta ihmistä, jotka ovat osallistuneet tai vaikuttaneet Suomen koronatoimiin. Valtaosa heistä halusi asemansa takia pysytellä nimettömänä.

– Sekä  STM:n että THL:n virkakunta alisuoriutui tehtävässään Kiurun takia. Tärkeät ihmiset joutuivat niin kuin Kremlin puhetta toistamaan riippumatta sen totuusarvosta, eräs Husin virkamies kuvailee jutussa.

Kiuru hoiti jutussa haastateltujen mukaan koronatilannetta ”intohimolla” ja ”pieteetillä”. Hän ei tyytynyt vain kuuntelemaan, vaan antoi palautetta ja jakeli ohjeita. Tässä oli virkamiesten mukaan niin hyvät että huonotkin puolensa.

Ellei ministeri olisi näin pannut arvovaltaansa peliin, tuskin olisi saatu yhtä paljon aikaan. Toisaalta osa koki Kiurun painostavan niitä, jotka olivat hänen kanssaan eri mieltä.

Moni haastatelluista arvioi Kiurun olleen koronatoimissaan lähellä niin sanottua tukahduttamislinjaa, jossa tartunnat pyritään pitämään lähellä nollaa. Jutussa todetaan Kiinan noudattavan yhä tätä linjaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS