Verkkouutiset

Naton, Yhdysvaltain, Suomen ja EU:n liput. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

HS: Sauli Niinistö tyrmää väitteet USA-kriittisyydestä – ”Miten ihmeessä”

Tasavallan presidentti kertoo kuitenkin olleensa "liiankin tarkka."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tyrmää väitteet hänen kriittisyydestään Yhdysvaltoja kohtaan. Hänen mukaansa varovaisuutta ei tule sekoittaa kriittisyyteen. Niinistöä asian tiimoilta haastatteli Helsingin Sanomat.

Monet ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajat ovat esittäneet suoraa kritiikkiä Niinistöä kohtaan liittyen hänen suhtautumiseensa Natoa ja etenkin Yhdysvaltoja kohtaan. Osa heistä väittää tasavallan presidentin olleen jopa USA-kriittinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Niinistö itse ei tällaista tunnista.

– Miten ihmeessä satun olemaan se suomalainen presidentti, joka on ilmeisesti useimmin istunut Ovalissa, Niinistö kysyy.

Oval Office on Yhdysvaltain presidentin työhuone Valkoisessa talossa. Niinistö on tavannut USA:n presidenttejä useita kertoja Bill Clintonista Joe Bideniin.

Niinistö nostaa HS:n haastattelussa esiin myös esimerkiksi päiväkirjamerkinnän Ruotsin Sälenin turvallisuuskokouksesta vuodelta 2014. Tuolloin Niinistö oli toiminut tasavallan presidenttinä vasta parisen vuotta.

– Tätä Su-Ru-yhteistyötä pohdittaessa olen niin täällä ([Erkki] Tuomiojalle, [Carl] Haglundille kuin utvassakin) painottanut, ettei yhteisymmärrys Nato-kumppanuuden tavoitteista riitä – pitää alkaa avata myös kahdenvälisiä USA-suhteita, joita Ruotsilla paljon meitä enemmän, Niinistö kirjoitti tuolloin.

– Tietty, se voidaan tehdä vain USA:n suostumuksin, mutta siitäkin on puhuttava. Emme voi olla tiiviisti Ruotsin kanssa, jos Ruotsi tiiviimmin tai sivuraiteella toimii USA:n suuntaan. Nimittäin, minusta suora USA-suhde on tärkeämpi kuin Nato-kumppanuus.

Tasavallan presidentti kuitenkin kertoo olleensa varovainen Suomen ja Yhdysvaltain suhteen lähentymisessä. Tämä johtui ennen muuta siitä, ettei hän halunnut provosoida Venäjää tai sen presidentti Vladimir Putinia.

Sauli Niinistön mukaan esimerkiksi niitä kansainvälisiä sotaharjoituksia, joihin Suomi on osallistunut, on pyritty eduskunnan toimesta syynäämään viime vuosina erittäin tarkasti. Niinistö kertoo halunneensa olla kaikista harjoituksiin liittyvistä yksityiskohdista perillä esimerkiksi valiokuntakeskusteluja varten.

– Sen takia voi olla, että olin liiankin tarkka, sanotaan näin. Varmistin, että ymmärsin aina, mistä oli kysymys. Ei siinä mitään pahaa tarkoitusta ollut takana.

Puolustushankintojen osalta Suomi on Niinistön aikana kasvattanut yhteistyötä USA:n kanssa merkittävästi.

– Kaikki yhdysvaltalaiset asejärjestelmät, joita on tarjottu, on hankittu, hän toteaa.

Tasavallan presidentti myös kertoo edistäneensä kahdenvälistä tiedusteluyhteistyötä Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Aiemmin välikätenä oli usein Ruotsi.

– Vaikuttaako tämä nyt mitenkään siltä, että olisin ollut Yhdysvallat-kriittinen?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)