Verkkouutiset

Pääesikunnan ja puolustusministeriön pääportti Helsingissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

HS: Pääesikunta saamassa isoja lisävaltuuksia sotilasrikosten tutkimiseen

Puolustusvoimat ei enää pyytäisi poliisilta apua, vaan tutkisi epäillyt rikokset pääosin itse.

Pääesikunta saattaa saada kokonaan uusia oikeuksia ja valtuuksia sotilasrikosten estämiseksi, paljastamiseksi ja tutkimiseksi, jos puolustusministeriön sorvaama lakiehdotus tulee voimaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Nykyisin Pääesikunnalla on oikeus vain sotilasrikosten selvittämiseen eli toimiin, kun rikos on jo tapahtunut. Uudessa laissa se saisi oikeuden myös estää ja paljastaa niitä.

Ehdotuksen mukaan sotilasrikosten estäminen ja paljastaminen vaativat Puolustusvoimien toiminnan erityispiirteiden tuntemista, joten Pääesikunnan virkamiehillä on tähän parhaat edellytykset. Säännöllinen turvautuminen poliisiin ei ole sen mukaan toimiva ratkaisu.

Ehdotus antaisi Pääesikunnalle myös kokonaan uusia toimivaltuuksia rikosten estämiseen ja paljastamiseen. Sen mukaan Pääesikunta saisi esimerkiksi käyttää salaisia tiedonhankintakeinoja, kuten telekuuntelua, nykyistä enemmän itsenäisesti.

Uusia toimivaltuuksia olisivat peitetoiminta, peitetoiminta tietoverkossa ja tietolähdetoiminta. Peitetoiminta tarkoittaa poliisin puolella esimerkiksi soluttautumista ja ujuttautumista lähelle kohdetta, vaikka valehenkilöllisyyden turvin.

Peitetoiminta olisi mahdollista, kun kyseessä on Suomeen kohdistuvaan tiedustelutoimintaan ja sotilaallisen maanpuolustuksen tarkoitusta vaarantavaan toimintaan liittyvät rikokset.

Ehdotuksessa nähdään hyvää myös siksi, että se vahvistaisi uskottavaa maanpuolustusta. Pääesikunnalla olisi käytössään koko työkalupakki, kun se estäisi ja paljastaisi Suomeen kohdistuvaa tiedustelua ja sotilaallista maanpuolustusta vaarantavia rikoksia.

Ehdotusta on myös arvosteltu. Yksi painavimmista sanoista tulee eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä Pasi Pölöseltä, joka ei näe, että valtuuksien laajentamiselle olisi riittävästi perusteita.

– Poliisi tutkii jatkuvasti monenlaisia erityispiirteitä omaavia toimintaympäristöjä ja rikostyyppejä koskevia rikosasioita, enkä näe, että sotilasrikokset olisivat erityispiirteidensä puolesta niin poikkeuksellisia, että niiden torjunta tulisi sen vuoksi osoittaa Pääesikunnalle, Pölönen sanoo HS:lle.

Myös Upseeriliitto kysyy, onko pakkokeinovaltuudelle välttämätön tarve.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)