Verkkouutiset

Hongkongin pääministeri äänestämässä vaimonsa kanssa. AFP, AFP / LEHTIKUVA / ISAAC LAWRENCE

Hongkongissa äänestettiin – vain ”patriootit” saivat asettua ehdolle

Äänestysaktiivisuus romahti ensimmäisissä kansallisen turvallisuuslain aikana käydyissä paikallisvaaleissa.

Hongkongissa käydään tänään ensimmäiset paikallisvaalit vuonna 2020 käyttöön otetun kansallisen turvallisuuslain hyväksymisen jälkeen, uutisoi VOA.

Äänestysaktiivisudeen arvioidaan jäävän alhaiseksi, sillä käytännössä kaikkien oppositiopoliitikkojen asettautuminen ehdolle on kielletty. Ehdolle asettautuvien täytyi osoittaa olevansa ”patriootteja” sekä saada hyväksyntä kolmelta erilliseltä hallituksen nimittämältä lautakunnalta.

Keväällä alueella otettiin myös käyttöön uusi valtalaki, jonka tarkoitus oli heikentää opposition asemaa. Kun aiemmin 479 valtuutetusta suorilla vaaleilla valittiin 452, uuden vaalilain myötä vaaleilla valitaan vain 89 valtuutettua. Loput valtuutetut nimittää joko pääministeri tai samat hallituksen nimittämät lautakunnat, jotka hyväksyvät tai hylkäävät potentiaaliset ehdokkaat.

Hongkongin pääministeri John Lee puolusteli uutta vaalitapaa toteamalla, että aiemmin valtuutetut käyttivät asemaansa edistääkseen Hongkongin itsenäistymistä ja vahingoittaakseen kansallista turvallisuutta.

– Tällä kertaa varmistamme, että näin ei käy. Varmistamme, että valtuutetut palvelevat kaikkia, eivätkä petä Kiinaa ja Hongkongia, Lee linjasi.

Uusien rajoitusten seurauksena ehdolla on vain 13 puoluetta, jotka kaikki tukevat Kiinan kommunistipuoluetta. Edellisvaaleissa puolueita oli ehdolla 49.

Huolimatta hallituksen pyrkimyksistä nostaa äänestysaktiivisuutta, oli iltaan mennessä vain hieman alle neljännes hongkongilaisista käynyt äänestämässä. Hallitus on muun muassa pidentänyt äänestyspaikkojen aukioloaikoja 90 minuutilla, käynnistänyt laajan äänestämiseen kannustavan kampanjan mediassa sekä kehottanut virkamiehiä äänestämään.

Vuoden 2019 paikallisvaaleissa äänestysaktiivisuus oli 71 prosenttia, ja tuolloin oppositio voitti 479 paikasta yhteensä 388. Kiinan kommunistipuoluetta tukevat puolueet saivat tuolloin vain 62 paikkaa.

VOA:n mukaan poliisi ehti sunnuntaina pidättää kolme oppositiopoliitikkoa, jotka osoittivat mieltään vaaleja vastaan. Hongkongin polisiin mukaan kolmikko yritti ”häiritä vaaleja”.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)