Verkkouutiset

Kaivos- ja akkukemikaaliyhtiö Keliberin Syväjärven kaivosalue 2. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Henna Virkkunen: Euroopan varmistettava raaka-aineiden tuotanto

Europarlamentaarikon mukaan vihreä siirtymä on kiinalaisen tuotannon varassa.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen varoittaa, että Euroopan unioni ei saa enää ajautua liian riippuvaiseksi yhdestä toimittajasta kriittisissä raaka-aineissa, toiminnoissa tai tuotteissa.

– Kun Eurooppa nyt tekee voimalla vihreää siirtymää, se tapahtuu hyvin pitkälti kiinalaisen tuotannon varassa, puhutaanpa sitten sähköautojen akuista, tuulivoimaloiden komponenteista tai aurinkopaneeleista, Henna Virkkunen toteaa Turun Sanomien mielipidekirjoituksessa.

– Vaarana on, että Euroopan riippuvuus fossiilisesta energiasta muuttuu riippuvuudeksi raaka-aineista. Siksi eurooppalaista teollisuutta näillä aloilla on kyettävä vahvistamaan tuntuvasti, ja varmistamaan tarvittavien raaka-aineiden kestävä tuotanto ja saatavuus.

Euroopan markkinoille esimerkiksi harvinaisista maametalleista 98 prosenttia tulee Kiinasta, boraatista 98 prosenttia Turkista ja platinasta 71 prosenttia Etelä-Afrikasta.

Europarlamentaarikon mukaan kaivoslupien käsittelyn vaikeudet hidastavat eurooppalaista tuotantoa. Tässä olisi hänen mukaansa myös mahdollisuus Suomelle, joka tuottaa tällä hetkellä yli EU-alueella käytetystä germaniumista.

– Korkeista ympäristövaatimuksista on pidettävä kiinni, mutta prosessia on pystyttävä tuntuvasti nopeuttamaan. Tätä Suomen hallituksen olisi nyt syytä perata.

– Suomessa on myös vahva mineraaliklusteri. Nämä mahdollisuudet pitäisi meidän nyt hyödyntää, sillä Euroopan vihreä siirtymä on juuri tästä tuotannosta kiinni.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS