Verkkouutiset

Kaivos- ja akkukemikaaliyhtiö Keliberin Syväjärven kaivosalue 2. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Henna Virkkunen: Euroopan varmistettava raaka-aineiden tuotanto

Europarlamentaarikon mukaan vihreä siirtymä on kiinalaisen tuotannon varassa.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen varoittaa, että Euroopan unioni ei saa enää ajautua liian riippuvaiseksi yhdestä toimittajasta kriittisissä raaka-aineissa, toiminnoissa tai tuotteissa.

– Kun Eurooppa nyt tekee voimalla vihreää siirtymää, se tapahtuu hyvin pitkälti kiinalaisen tuotannon varassa, puhutaanpa sitten sähköautojen akuista, tuulivoimaloiden komponenteista tai aurinkopaneeleista, Henna Virkkunen toteaa Turun Sanomien mielipidekirjoituksessa.

– Vaarana on, että Euroopan riippuvuus fossiilisesta energiasta muuttuu riippuvuudeksi raaka-aineista. Siksi eurooppalaista teollisuutta näillä aloilla on kyettävä vahvistamaan tuntuvasti, ja varmistamaan tarvittavien raaka-aineiden kestävä tuotanto ja saatavuus.

Euroopan markkinoille esimerkiksi harvinaisista maametalleista 98 prosenttia tulee Kiinasta, boraatista 98 prosenttia Turkista ja platinasta 71 prosenttia Etelä-Afrikasta.

Europarlamentaarikon mukaan kaivoslupien käsittelyn vaikeudet hidastavat eurooppalaista tuotantoa. Tässä olisi hänen mukaansa myös mahdollisuus Suomelle, joka tuottaa tällä hetkellä yli EU-alueella käytetystä germaniumista.

– Korkeista ympäristövaatimuksista on pidettävä kiinni, mutta prosessia on pystyttävä tuntuvasti nopeuttamaan. Tätä Suomen hallituksen olisi nyt syytä perata.

– Suomessa on myös vahva mineraaliklusteri. Nämä mahdollisuudet pitäisi meidän nyt hyödyntää, sillä Euroopan vihreä siirtymä on juuri tästä tuotannosta kiinni.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)