Verkkouutiset

Vaalikone HS:n sivuilla. www.hs.fi

Helsingin Sanomien vaalikoneesta löytyi tuloksia vääristänyt virhe

Kokoomusehdokkaan löytämä virhe on nyt korjattu.

Helsingin Sanomat myöntää, että lehden vaalikoneessa on ollut bugi, joka nyt on korjattu. Virhe liittyi arvokysymykseen ”sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin”.

HS:n journalistisesta kehityksestä vastaava johtaja Esa Mäkinen kertoo Twitterissä, että kysymys laskettiin tuloksiin kahteen kertaan. Kysymyksen vastaus piti olla täysin sama kuin ehdokkaalla, tai muuten yhteensopivuus laski runsaasti.

– Syynä virheeseen on koodissa ollut off by one -virhe. Sukupuolikysymys oli numero 23, kun virheellisessä koodissa se oli numero 24. Vaikutus oli sama, vastasipa kysymykseen kielteisesti tai myönteisesti, Mäkinen selvittää.

Hänen mukaansa vaikutus tulokseen oli merkittävä lähinnä tilanteessa, jossa ainoa ero vastauksissa osui tähän kysymykseen. Muissa tilanteissa erot vastauksissa liudensivat Mäkisen mukaan virheen vaikutusta.

Hän on jakanut esimerkin virheen vaikutuksesta (kuva alla).

Mäkinen kiittelee asiasta ensimmäisenä huomauttanut kokoomuksen Pirkanmaan ehdokasta Jocka Träskbäckiä.

Träskbäck kertoi havainnoistaan tästä löytyvässä blogissaan. Hän oli päässyt virheen jäljille palautteen kautta.

– Olen saanut parin päivän aikana useita huolestuneita yhteydenottoja siitä, että Helsingin Sanomien vaalikone ei ole tarjonnut minua sopivimmaksi ehdokkaaksi, vaikka lähes kaikki ehdokkaan mielipiteet ja vastaukset ovat olleet samat kuin vaalikoneen tehneen äänestäjän. Kun yhä useampi tuttu hämmästeli samaa ilmiötä, päätin ryhtyä selvittämään asiaa ja toden totta havainto pitää kuin pitääkin paikkansa. Hesarin vaalikoneessa on virhe, Träskbäck kirjoitti.

Hänen mukaansa ehdokkaan sopivuuden lopputuloksissa pitäisi olla 99 prosenttia, jos vastaus eroaa vain yhdellä pykälällä yhdessä kysymyksessä. Virheellinen painotus kyseisessä arvokysymyksessä johti kuitenkin siihen, että tällainen ero pudotti ehdokkaan vastaavuden 83 prosenttiin.

Ehdokas lisäsi blogiinsa päivityksen maanantaina, kun virhe oli selvitetty ja korjattu.

– Toivon todella, että kyse oli vahingosta, sillä muitakin vaihtoehtoja on käynyt mielessä. Joka tapauksessa on hämmästyttävää, että Hesari julkaisi vaalikoneen, jonka toimintaa se ei ollut testannut kunnolla ja joka vääristi antamiaan tuloksia yhden arvokysymyksen pohjalta, Jocka Träskbäck kirjoittaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)