Verkkouutiset

Mies kävelee tuhoutuneella sillalla Itä-Ukrainassa Bahmutin kaupungissa. AFP / LEHTIKUVA / DIMITAR DILKOFF

”Heitä kuolee tuhansittain” – täällä Venäjä kärsii järkyttäviä menetyksiä

Asiantuntijan mukaan Ukraina pyrkii jakamaan hyökkääjän joukot kahtia maan eteläosassa.

Sekä Ukrainalla että Venäjällä on käynnissä sotilasoperaatioita eri rintamalohkoilla Ukrainassa, mutta varsinaisia läpimurtoja ei ole toistaiseksi tapahtunut, kertoo King’s College Londonin sotatieteiden laitoksen tutkija ja entinen Britannian asevoimien upseeri Mike Martin.

Hänen mukaansa varsinkin Venäjä pyrkii lujittamaan asemiaan talvea varten.

Venäjä on tehnyt viime aikoina useita ohjus- ja lennokki-iskuja Ukrainan siviili- ja energiainfrastruktuuria vastaan. Asiantuntijoiden mukaan Moskova yrittää painostaa Kiovaa neuvotteluihin saadakseen hengähdystauon ja voidakseen huoltaa sekä ryhmittää joukkojaan uudelleen.

– He tietävät, että ukrainalaisilla on talvella etulyöntiasema heihin nähden paremmin koulutettujen joukkojen ja korkeamman taistelutahdon vuoksi, Martin toteaa Twitterissä.

Hän sanoo Ukrainan aikovan jatkaa taistelutoimiaan talvella, mutta operaatioiden tarkasta paikasta ja ajankohdasta ei ole selvyyttä.

– Hersonin hyökkäyksestä (Etelä-Ukrainassa) vapautuneita ukrainalaisjoukkoja ei ole ryhmitetty suurta operaatiota varten. Nämä joukot on hajautettu ja lähetetty vahvistamaan eri rintamalohkoja.

Venäjän tappiot

Ukraina on tehnyt pienen maihinnousuoperaation Kinburnin niemimaalla, joka sijaitsee noin 70 kilometriä hiljattain vapautetun Hersonin kaupungin lounaispuolella. Niemimaa kuuluu hallinnollisesti Mykolajivin alueeseen.

– Mutta tässä on kyse enemmänkin venäläisten häiritsemisestä ja heidän puolustusasemiensa horjuttamisesta Dnepr-joen eteläisellä rannalla. Ukrainalaiset myös tuhoavat Venäjän logistiikkakeskuksia Hersonin kaupungin eteläpuolella, Mike Martin sanoo.

Itä-Ukrainassa käydään parhaillaan kiivaita taisteluita. Venäläiset ovat tehneet hyökkäyksiä Donetskin alueella sijaitsevan Bahmutin kaupungin ympäristössä.

– He menettävät tällä alueella tuhansia sotilaita, jotka ovat enimmäkseen kouluttamattomia pakkovärvättyjä reserviläisiä ja yksityisen palkka-armeija Wagnerin värväämiä vankeja, Martin kertoo kuvaillen tilannetta kauhistuttavaksi.

– Ukrainalaiset käyvät maan itäosassa kulutussotaa, jonka tavoitteena on aiheuttaa mahdollisimman paljon tappioita hyökkääville venäläisjoukoille.

Ukrainan joukkojen kerrotaan edenneen Itä-Ukrainan Luhanskissa alueelle siirretyistä venäläisvahvistuksista huolimatta, mutta heikkojen sääolosuhteiden vuoksi hyökkäyksiä on vähemmän Svatoven ja Kreminnan lähettyvillä.

Eteläinen hyökkäyskiila?

Myös Etelä-Ukrainassa sijaitsevalla Zaporižžjan alueella on tällä hetkellä paljon sotilaallista toimintaa. Ukrainan joukot tuhosivat Martinin mukaan aivan äskettäin Tokmakin kaupungin rautatieristeyksen läheisyydessä sijaitsevan Venäjän tukikohdan. Venäläiset ovat puolestaan pommittaneet Zaporižžjan ydinvoimalaa.

Martin tekee kokonaistilanteesta seuraavanlaisen arvion:

– Ukraina käy kulutussotaa idässä, tekee pienempiä iskuja venäläisiä vastaan etelässä ja valmistautuu hyökkäämään Zaporižžjan alueella.

– Onnistuessaan tämä tarjoaa mahdollisuuden jakaa Venäjän joukot kahtia.

Hän on arvioinut aikaisemmissa analyyseissään, että ukrainalaiset voisivat ajaa hyökkäyskiilan Venäjän eteläisen puolustuslinjan läpi ja edetä kohti Krimin niemimaata.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS