Verkkouutiset

Kokoelmaan kuuluu sotivien osapuolten yksityiskohtaisia merkkejä kuten Etelä-Savon Rykmentin merkki miekoin. Siitä on luettavissa paikannimet Vierumäki-Mouhu-Tuohikotti. Kuva Ville-Veikko Kirvesmies

Harvinainen vapaussodan kokoelmanäyttely avataan kesällä

Näyttelyssä on kattava otanta sodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa Haminassa järjestetään kesällä harvinainen näyttely, jossa valotetaan 27. tammikuuta 1918 alkaneen Suomen vapaussodan tapahtumia.

”Vapaussota 1918 – itsenäisen Suomen kohtalonhetket kapinasta kansanvaltaan” -niminen näyttely avataan perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa lauantaina 13. toukokuuta. Avauspäivänä näyttelyteemaa tarkastellaan myös seminaarissa RUK:n Maneesissa.

Wanhan Veteraanin museonäyttelyjen pääsylipputuloista osa lahjoitetaan Ukrainan tueksi sen taistelussa oman vapautensa puolesta.

Museon uusi vaihtuva näyttely rakentuu majuri Ville-Veikko Kirvesmiehen keräystyöhön. Suomen laajimpaan ja harvinaisuuksia sisältävään kokoelmaan yleisö pääsee Haminassa tutustumaan ensimmäistä kertaa koskaan.

– Sodan osapuolina olivat aseelliseen kapinaan laillista järjestysvaltaa vastaan ryhtyneet punakaartit ja Suomen hallituksen viralliseen järjestyksenpitoon valtuutettu valkoinen armeija. Molemmat osapuolet nimittivät sotaa alussa vapaussodaksi, Ville-Veikko Kirvesmies kertoo tiedotteessa.

– Kummallakin vapautuminen tarkoitti eri asioita. Punaisilla aikomus oli vapautua porvarien ja herrojen pakkovallasta ja valkoisten aikomus taas oli vapautua venäläisestä sotaväestä.

Näyttelyssä nähdään kattava otanta vapaussodan aikaisia ja sotaan liittyviä esineitä ja dokumentteja kaikilta osapuolilta.

Kirvesmiehen mukaan näyttelyssä kannattaa kiinnittää huomio, ei niinkään suuriin sotamanöövereihin, vaan esineistön yksityiskohtiin ja henkilökohtaisiin seikkoihin. Jokaisella merkillä, esineellä, valokuvalla, dokumentilla ja asusteella on ollut tarkoitus ja tarina.

– Toisten tarinat tunnetaan hyvin ja toisten tarinat ovat jääneet sukupolvien vaihtuessa unholaan. Me kaikki suomalaiset olemme vastuussa siitä, ettei enää yksikään tarina ja yksilö pääsisi unohtumaan. Tämä kokoelma on yksityisomistuksesta huolimatta kaikille suomalaisille kuuluvaa kulttuurihistoriaa, Kirvesmies tarkentaa.

Avajaispäivän Vapaussota-seminaarissa puhuvat Kirvesmiehen lisäksi tietokirjailija Mirja Turunen ja Kannuksen kaupunginjohtaja, entinen puolustusministeri Jussi Niinistö.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa on Vapaussota-näyttelyn ohella nähtävissä Rauhanturvaamisen perusnäyttely.

Wanhan Veteraanin museonäyttelyjen pääsylipputuloista osa lahjoitetaan Ukrainan tueksi sen taistelussa oman vapautensa puolesta.

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS