Verkkouutiset

ERS-2-satelliitti. Kuva: ESA

Harvinainen tilanne: Satelliitti voi pudota Suomeen

Valtaosa satelliitista tuhoutuu arvioiden mukaan ilmakehässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ERS-2 -satelliitti saattaa pudota Suomen alueelle huomenna keskiviikkona. Näin arvioi Euroopan avaruusjärjestö ESA verkkosivuillaan.

Arvion mukaan satelliitti on putoamassa keskiviikkona kello 21.24 Suomen aikaa. Ennusteen epävarmuus on noin kymmenen tuntia molempiin suuntiin.

Valtaosa ERS-2-satelliitista tulee tuhoutumaan syöksyessään ilmakehään, ja vain pienen osan on arvioitu selviävän Maahan asti. Osa satelliitin ratakierroksista kulkee Suomen ylitse, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan mahdollisuus satelliitin osien putoamisesta Suomeen on pieni.

Myös riski joutua putoavan avaruusromun alle on vähäinen.

Satelliitin putoamisen seuranta on osa vastuullista avaruusromun hallintaa, jonka tavoitteena on minimoida mahdolliset vahingot sekä avaruudessa että Maan pinnalla. Suomesta seurannassa ovat kiinteästi mukana Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus sekä Ilmatieteen laitos. Ne ovat keskeisessä roolissa Euroopan avaruusturvallisuuden parantamisessa.

– Meillä Suomessa on merkittävää osaamista avaruusromun seurannassa ja pystymme reagoimaan mahdollisiin uhkatilanteisiin nopeallakin varoitusajalla. Parhaillaan Metsähovin tutkimusasemalla kehitetään menetelmiä, joiden avulla voidaan mitata ja ennustaa avaruusromun liikkeitä entistä tarkemmin, kertoo tutkimusryhmäpäällikkö Jouni Peltoniemi Maanmittauslaitoksesta tiedotteessa.

Vuodesta 2022 Suomi on ollut eurooppalaisen avaruusturvallisuuden ja seurantayhteisön (EUSST) virallinen jäsen. Suomen osuutta johtaa Ilmatieteen laitos kumppaninaan Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus. EUSST:n tavoitteena on rakentaa globaalia tilannekuvaa ruuhkautuvasta lähiavaruudesta satelliittien ja avaruusromun törmäysten välttämiseksi. Yhteistyö mahdollistaa törmäysvaroitukset ja väistöohjeet satelliiteille sekä tarkemmat avaruusromun putoamisennusteet.

Ilmatieteen laitoksella on jo toiminnassa ympärivuorokautinen avaruussään päivystys.

– Avaruussääpäivystäjät odottavat innokkaina, että pääsevät laajentamaan toimenkuvaansa kiertoradoilla olevien kappaleiden seurantaan, sanoo avaruussäätutkimuksen ryhmäpäällikkö Tiera Laitinen Ilmatieteen laitokselta.

– Tiimimme valmistelee parhaillaan Avaruustilannekeskuksen perustamista Ilmatieteen laitoksen, Maanmittauslaitoksen ja Puolustusvoimien yhteistyönä. Avaruustilannekeskuksen myötä pystymme seuraamaan satelliitteja ja avaruusromua järjestelmällisesti ja tarjoamaan niistä tietoa nykyistä kattavammin viranomaisille, suomalaisille satelliittien omistajille ja muille kiinnostuneille, Laitinen lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)