Verkkouutiset

Handelsbankenin mukaan ensi vuonna inflaatio hidastuu 2,5 prosenttiin ja on 2,0 prosenttia vuonna 2025. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Handelsbanken povaa inflaation hidastumista

Pankin mukaan Suomen talouden näkymät ovat piristyneet aavistuksen.

Handelsbankenin mukaan alkuvuoden talouskehitys on Suomessa ollut odotuksia parempaa ja talous kasvaa tänä vuonna 0,2 prosenttia. Talouden aktiviteettia tukee nettovienti. Sekä kotitalouksien kulutus että investoinnit supistuvat.

Taloudellinen toimeliaisuus piristyy ensi vuonna ja Suomen BKT kasvaa 1,0 prosenttia. Vuonna 2025 Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia. Kotimainen kysyntä ja vienti tukevat talouskasvua vuosina 2024–25.

Inflaatio on alkanut hidastua Suomessa, ja hidastuminen voimistuu pankin mukaan vuosina 2023–25. Handelsbanken ennustaa inflaation vaimenevan tänä vuonna 5,8 prosenttiin. Ensi vuonna inflaatio hidastuu 2,5 prosenttiin ja on 2,0 prosenttia vuonna 2025.

Talouden vaimea aktiviteetti kasvattaa hieman työttömyyttä, mutta työttömyysaste kääntyy laskuun jo ensi vuonna. Inflaation hidastuminen, korkojen nousun tasaantuminen ja palkankorotukset piristävät kotitalouksien luottamusta tänä vuonna.

Korkotason nousu on jarruttanut asuntokauppaa ja rakentamista. Odotamme asuinrakentamisen vähenevän lisää.

– Suomen talous on kehittynyt alkuvuonna odotettua paremmin, mutta koko vuoden osalta talouskehitys jää vaisuksi. Korkojen nousun vaikutukset näkyvät taloudessa osittain, mutta eivät vielä täysimääräisesti. Myönteistä on inflaation lisähidastuminen ja työmarkkinoiden varsin vakaa tilanne, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi tiedotteessa.

– Polttoaineiden ja sähkön hinnan halpeneminen ovat rauhoittaneet inflaatiota. Odotamme inflaation hidastumisen laaja-alaistuvan ennustejaksollamme, kun myös ruoan hinta ja asumiskustannukset laskevat, senioriekonomisti Janne Ronkanen sanoo.

Keskuspankkien koronnostosykli päättymässä

Inflaation taltuttamiseksi keskuspankit ovat nostaneet korkoja tuntuvasti viimeisen vuoden aikana. Koronnostosykli on nyt tulossa päätökseen.

Handelsbankenin ekonomistit odottavat, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on tällä erää saavuttanut korkohuippunsa, mutta Euroopan keskuspankki nostaa korkoja edelleen.

Tämän jälkeen keskuspankkikorot pysyvät paikallaan, ja korkoja aletaan laskea vuonna 2024.

– Korkohuippu on nyt käsillä. EKP nostaa kesällä korkoja kaksi kertaa, ja keskuspankin talletuskorko nousee 3,75 prosenttiin. Myös euriborkojen suurimmat nousut ovat takanapäin. Seuraavaksi euriborkorot tasaantuvat ja kääntyvät sen jälkeen loivaan laskuun, Hirvonen sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS