Verkkouutiset

Alla Pugatšova. WIKIPEDIA COMMONS

Hän on Venäjän rakastetuin supertähti – kansansuosio hirvittää Kremliä

Asiantuntijan mukaan laulajatar arvostelee jatkuvasti hienovaraisesti presidenttiä.

Laulajatar Alla Pugatšova, 73, on Venäjän suurin ja rakastetuin tähti, joka pitää kansansuosiollaan Kremlin valtaapitäviä ja presidentti Vladimir Putinia varpaillaan.

– Hän on kansallinen ikoni. On julkkiksia ja sitten on Alla Pugatšova, joka on eräänlainen Venäjän kuninkaallinen, kuvailee Tukholman Itä-Euroopan tutkimuskeskuksen analyytikko Stefan Ingvarsson ruotsalaiselle Dagens Nyheter -lehdelle.

Pugatšova nousi suureen suosioon 1970-luvulla. Hänet muistetaan muun muassa neuvostoaikojen menestysiskelmästä Miljoona ruusua, josta on tehty myös Katri Helenan levyttämä suomenkielinen versio.

Vuonna 1997 Eurovision laulukilpailussakin Venäjää edustanut Pugatšova on yhä kaupallisesti menestynein venäläinen laulaja.

Venäjällä hänen tekemisiään ja sanomisiaan seurataan tarkasti. Laulajadiivan tapa arvostella viranomaisia ja Vladimir Putinia on huomattu kansalaisten keskuudessa. Kritiikki on usein verhottu moniselitteisillä lausunnoilla tai hienovaraisilla vihjeillä.

Esimerkiksi vuonna 2015 Venäjällä kohistiin Pugatšovan tv-esiintymisestä, jossa hän esitti parhaaseen katseluaikaan uudelleensovitetun version 1980-luvun hitistään Pyhä valhe.

Tuohon aikaan Venäjällä elettiin yhä Krimin valtauksen huumassa. Mustiin pukeutunut laulajatar katsoi vakavailmeisenä tv-kameroihin ja lauloi, että ”En usko sinua… Olen tiennyt totuuden jo kauan!”.

Esityksestä keskusteltiin sosiaalisessa mediassa ja lehdissä. Monet olivat vakuuttuneita, että laulu oli omistettu presidentti Putinille.

– Venäjän valtionmediat olivat tuolloin pelkkää propagandaa. Oli siis selvää, että Pugatšovan fanit ymmärsivät, mitä hän tarkoitti, Stefan Ingvarsson sanoo.

Laulajatar ei myöskään pelkää sivaltaa taiteilijoita, jotka osoittavat uskollisuuttaan presidentille. Yksi heistä on Oscar-palkittu venäläinen elokuvaohjaaja Nikita Mihalkov, joka ylistää säännöllisesti julkisuudessa Putinia.

Ohjaaja sai tänä keväänä Putinilta mitalin. Asiasta kuultuaan Pugatšova julkaisi Instagramissa kuvan Mihalkovin elokuvasta Auringon uuvuttamat.

– Fantastinen elokuva. Fantastinen ohjaaja. Mutta mihin fantastinen mies Nikita Mihalkov katosi?, laulajatar kirjoitti kuvan saatteeksi.

Aviomies joutui Kremlin mustalle listalle

Laulajatähti ja hänen miehensä Maksim Galkin lähtivät Venäjältä Israeliin tämän vuoden helmikuussa, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Hänen miehensä on juontanut Venäjän televisiossa suosittua Haluatko miljonääriksi -visailua. Galginin tv-ura kuitenkin päättyi siihen, kun hän tuomitsi avoimesti hyökkäyksen Ukrainaan. Häntä uhattiin myös syytteellä.

Kreml on ollut varovainen lausunnoissaan, jotta valtaapitävät eivät saa venäläisten rakastama Pugatšovia näkyväksi vastustajakseen. Presidentin tiedottaja Dmitri Peskov on ilmoittanut jopa julkisesti, ettei suuren tähden kanssa ole ongelmia.

– En ole kuullut Pugatšovalta ainuttakaan Venäjä-vastaista lausuntoa, mutta hänen miehensä Galkin on antanut useita huonoja lausuntoja.

Peskov jopa väitti, että Putin ja laulajatar olisivat hyvissä väleissä keskenään. Ruotsalaisanalyytikko Ingvarsson tyrmää väitteen.

– Alla Pugatšovan suhde Putiniin on aina ollut viileä, Stefan Ingvarsson sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS