Verkkouutiset

Gazprom-logo Moskovassa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Hän johtaa Kremlin energiasotaa – ”Ehdottoman uskollinen Vladimir Putinille”

Aleksei Miller oli ylpeä pääsystä Yhdysvaltain pakotelistalle.

Asiantuntijat kuvaavat venäläisen energiayhtiö Gazpromin toimitusjohtajaa Aleksei Milleriä Kremlin energiasodan johtajaksi, joka on äärimmäisen uskollinen maan presidentti Vladimir Putinille. Asiasta kertoo amerikkalaislehti Wall Street Journal.

– Miller on henkilö, jolla on Putinin luottamus. Henkilö, jolla on häntä kohtaan ehdoton uskollisuus. Putin määrää kaikista toimista ja Miller toteuttaa ne, Carnegien kansainvälisen rauhan säätiön vanhempi tutkija Aleksander Gabuev kuvailee.

Miller tutustui Putiniin kymmenen vuotta ennen nimeämistään energiayhtiön johtoon. Tuolloin 39-vuotias taloustieteen tohtori työskenteli Putinin kanssa Pietarin paikallishallinnossa.

– Hän ei ollut kaasuihminen. Hänellä ei ollut minkäänlaista taustaa alalla – ja juuri siksi hänet nimitettiin, Georgetownin yliopiston historian professori Thane Gustafson sanoo.

– Tämä oli osa Putinin suunnitelmaa ottaa ala haltuunsa.

Pari viikkoa Venäjän laajennettua hyökkäyssotaansa Miller määräsi kaikki Gazpromin puoli miljoonaa työntekijää tukemaan Putinia ”ulkoisten Venäjän hajottamiseen pyrkivien uhkien torjumisessa”.

– Valtavalla yhtiöllämme on erityinen tehtävä. Tänään, enemmän kuin koskaan, meidän on tärkeä pysyä sitoutuneena yhteiseen asiaan: kokoontua yhteen presidenttimme ympärille, Miller kirjoitti.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin johtaman organisaation mukaan Gazpromista on Millerin valtakauden aikaan tullut väline, jolla Putinin lähipiiri kerää rahaa energiateollisuudesta.

Saman toteaa myös riippumaton venäläinen energiakonsultti Mihail Krutihin. Hänen mukaansa Gazprom on Millerin johdossa ottanut kolme roolia Venäjän yhteiskunnassa.

– Yksi on olla kaupallinen kokonaisuus, joka tuottaa ja kuljettaa maakaasua. Toinen on kiristää kaasunkäyttäjiä Putinin politisoidusta käskystä. Numero kolme on olla väline valtion hallitsemien varojen siirtämiseksi Putinin ystäville.

Miller päätyi Yhdysvaltain pakotelistalle verrattain myöhään, vuonna 2018. Hän sanoi tuolloin olevansa asiasta ylpeä mutta myös olleensa huolissaan, ettei päätynyt listalle aikaisemmin.

– Oli jopa epäilyksiä – onko jotain vialla, Miller pohti Venäjän valtiollisessa televisiossa.

– Mutta vihdoin olen mukana. Tämä tarkoittaa, että teemme kaiken oikein.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS