Verkkouutiset

Valtionmedia esitteli Kim Jong-unin vierailua aseteollisuuden laitoksessa toukokuussa. / KCNA VIA KNS / AFP / LEHTIKUVA / STR

”Hän haluaa yhteenottoa” – Tämä alue on Pohjois-Korean diktaattorin tähtäimessä

Kim Jong-un varautuu parhaillaan sotaan, asiantuntija varoittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on kiristänyt viimeisen vuoden aikana retoriikkaansa etelänaapuriaan kohtaan.

Diktaattori julisti tammikuussa Etelä-Korean päävihollisekseen ja kehotti omaa maataan varautumaan sotaan. Vuonna 2022 Kim Jong-un seurasi viiden vuoden tauon jälkeen mannertenvälisen ohjuksen koelaukaisua. Ohjuskokeita on tehty tämän jälkeen kahdeksan kappaletta.

Osa tutkijoista pitää sodan uhkaa todellisena. Kim Jong-un on erityisen närkästynyt Etelä- ja Pohjois-Korean länsiosia jakavaan merelliseen rajalinjaan ja haluaisi työntää sitä kohti etelää. Kiistellyllä alueella sijaitsevat saaret voivat joutua uuden konfliktin ensimmäisiin taisteluihin. Pohjois-Korean joukot tulittivat saaria tykistöllä jo vuonna 2010.

– Vaikuttaa siltä, että hän haluaa yhteenoton syystä tai toisesta. Hän haluaa, että näin tapahtuu, ja hän varautuu siihen, tutkija Robert Carlin sanoo Deutsche Wellelle.

Kim Jong-unin puheessa Etelä-Korean ei katsottu enää kuuluvan ”korealaisten perinteiseen ytimeen”, mikä tekee maasta kohteen. Valtionmediassa on viime aikoina esitelty diktaattorin vierailuja aseteollisuuden kohteisiin ja karttojen täyttämään sotilasjohdon saliin, jossa oli valtava pienoismalli Etelä-Korean pääkaupunki Soulista.

Jännitteet ovat lisääntyneet myös maita erottavalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä, johon sotatila jäädytettiin 70 vuotta sitten. Osa tutkijoista uskoo Kim Jong-unin katsovan kansainvälisen tilanteen olevan hänen kannaltaan aiempaa edullisempi.

Lännen ja autoritaaristen valtioiden blokkirajat ovat vahvistuneet, mikä on mahdollistanut suhteiden tiivistämisen Venäjään ja Kiinaan. Mahdollisessa sodassa Pohjois-Korea voisi olettaa ainakin passiivista tukea pohjoisilta naapureiltaan.

– Tämä voi olla pitkän aikavälin suunnitelma. Kim Jong-un valmistelee omaa kansaansa ja kerää tarvitsemaansa sotakalustoa. Samalla hän vakuuttaa liittolaisensa siitä, että heidän on pakko tukea häntä. En tiedä, missä hän näkee itsensä tässä kaikessa eli kuinka lähellä hän todella on liipaisimen vetämisestä, Robert Carlin toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)