Verkkouutiset

Sari Essayah ja Päivi Räsänen (kd.) vaativat hallitukselta toimia viljelijöiden auttamiseksi. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hallitusta moititaan hitaudesta – ”viljelijät ovat jo veitsi kurkulla”

Kansanedustajien mukaan tiloilta on tässä tilanteessa turha odottaa investointeja ilmastotoimiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kritisoivat hallituksen hitautta maatilojen pelastamisessa.

– Kun korona-aika alkoi, hallitus oli valmis tukemaan yrityksiä ripeästi ja avokätisesti. Hallituksen hidastelu on maksanut meille joka päivä konkurssin tehneinä tiloina ja burnoutissa olevina viljelijöinä, Räsänen sanoo tiedotteessa.

– Moni maatila toimii tappiolla, eikä tilanne ei voi jatkua näin enää pitkään. Tuottajahinnat ovat lähteneet vihdoin nousuun ja nyt olisi tärkeää saada joka tilkku viljelyyn ja tilat selviämään tämän kesän yli. Maatalousyrittäjän tuntipalkka on LUKE:n arvion mukaan tänä vuonna keskimäärin 7,1 euroa. Lisäksi yrittäjät tekevät työn omalla riskillään. Tällä palkalla pidetään meidät hengissä, Räsänen muistuttaa.

Osa kansanedustajien kritiikistä kohdistuu Brysseliin ja EU:n maatalouspolitiikkaan.

Essayhin ja Räsäsen mukaan Brysselissä on herätty hitaasti ymmärtämään mahdollisen ruokapulan lähestyminen. He uskovat että Venäjä voi hyvinkin yrittää hyödyntää elintarvikekriisiä pakolaisuuden lietsomiseksi Pohjois-Afrikasta Eurooppaan.

Kansanedustajat muistuttavat, että maatiloilla on paljon halua kehittää toimintaa ympäristöystävällisempään suuntaan, mutta tämä vaatii positiivisia tulevaisuudennäkymiä ja taloudellisia resursseja.

– Veitsi kurkulla eläviltä tiloilta on tässä tilanteessa aivan turha odottaa investointeja esimerkiksi ilmastotoimiin. Mikäli esimerkiksi biokaasun talteenottoa halutaan lisätä, täytyy tähän löytyä sekä suoria investointitukia että korotonta lainaa, toteaa Sari Essayah.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS