Verkkouutiset

Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä 22. syyskuuta 2022. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Hallitus saattaa Suomen merkittävällä tavalla vaaraan”

Marko Kilven mukaan Fortumin kohdalla kyse on hybridisodasta.

Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi vaatii perusteellista selvitystä energiayhtiö Fortumin toimista.

– Samalla voidaan kysyä, milloin hallitus tiesi Venäjän liikkeistä? Miten niihin reagoitiin? Reagoitiinko mitenkään? Millainen riskiarvio tehtiin?, Kilpi kysyy julkisessa Facebook-päivityksessään.

Kysymykset eivät Kilven mukaan ole mitättömiä.

– Venäjä käyttää energiaa säälimättömästi aseena. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Fortum on joutunut Uniperin kautta vieraan vallan hyökkäyksen kohteeksi ja se isku on aiheuttanut Suomelle miljardiluokan vahingot. Monellako perinteisellä pommilla ja ohjuksella olisi saatu yhtä mittava taloudellinen vahinko aikaiseksi?

– Uskallan väittää, että hallitus ei ymmärrä, miten nykyaikaista sotaa käydään ja siksi saattaa Suomen merkittävällä tavalla vaaraan. Jos ymmärtäisi, tällaisiin asioihin ei reagoitaisi tekstiviesteillä, Kilpi jatkaa.

Kilven mukaan Fortumin kohdalla kyse on hybridisodasta.

– Se tarkoittaa sodankäyntiä sotimatta. Se tarkoittaa eri asioiden aseistamista, tässä kohtaa energian ja varsinkin kaasun aseistamisesta. Samalla tapaa pakolaisia käytetään aseina.

Hän ihmettelee myös Fortumin johdon puheita siitä, ettei heidän epäonnistunut strategia Uniperin suhteen ollut sodankestävä.

– 2014 Venäjä valtasi Krimin ja on ollut siitä lähtien sodassa. Puolitoista vuotta sitten oli jo havaittavissa Venäjän armeijan toimissa selvästi poikkeavaa toimintaa, joka enteili laajamittaista hyökkäystä. Viimeisin merkki oli laivaston siirtoja Itämereltä Mustallemerelle. Ne laivat kulkivat Helsingin edustalla.

Kilpi korostaa myös, että hallituksella on käytössään paras mahdollinen tieto niin tiedustelun kuin minkä tahansa muunkin suhteen ja tietoa on saatavilla paljon.

– Kuinka sitä on käytetty omistajaohjauksessa, turvallisuustietousuudessa, talouden kuvassa, kuinka ylipäätään?

– Ei tavallisilla ihmisillä sellaiseen tietoon ole pääsyä. Ei rivikansanedustajallakaan. Kansalainen voi yllättyä hyökkäyksestä Ukrainaan. Ei hybridisodankäynnistä ja sen menetelmistä. Fortumin hallitus ei voi yllättyä näistä. Hallitus vielä vähemmän.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)