Verkkouutiset

Raskaalle liikenteelle otetaan käyttöön niin kutsuttu ammattidiesel. LEHTIKUVA / TIMO AALTO

Hallitus puuttuu raskaan liikenteen kohonneisiin kustannuksiin – ”Tärkeä päätös”

Ammattidiesel hillitsee rajusti nousseita kustannuksia tieliikenteen kuljetuksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus linjasi kehysriihessä, että Suomessa otetaan käyttöön ammattidiesel. Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja Timo Heinonen pitää linjausta tärkeänä vaikeiden päätösten keskellä.

– Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja ammattiautoilijoiden kustannukset ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Tähän on tärkeää vastata, Heinonen sanoo tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ammattidieselillä tarkoitetaan energiaverodirektiivin sallimaa mahdollisuutta soveltaa tietyntyyppisiin kuorma- ja linja-autoihin tankattavaan dieselöljyyn alhaisempaa polttoaineverokantaa. Se on käytössä useissa EU-jäsenvaltioissa.

– Tämä on välttämätön keino estää päästökaupan mukanaan tuoma polttoaineen hinnan nousu raskaassa liikenteessä, sanoo Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja Anssi Kujala SKAL:n tiedotteessa.

Kujalan mukaan on kuitenkin hyvä muistaa, että uudistus ei alenna kustannuksia, vaan estää niiden nousua.

Kehysriihessä tehdyn linjauksen mukaisesti raskaan liikenteen ammattidiesel otetaan käyttöön vuonna 2027, kun EU-direktiivin mukainen polttoaineiden jakelijoiden päästökauppa tulee voimaan.

– On todella tärkeää turvata suomalaisen logistiikka- ja kuljetusalan kilpailukyky ja kannattavuus samalla, kun teemme päästövähennystoimia, Timo Heinonen sanoo.

Hallitus päätti kehysriihessä myös vinjettimaksun käyttöönotosta raskaalle tavaraliikenteelle. Ulkomaalaiselle rekoille tulevien tiemaksujen myötä myös nämä saadaan kantamaan osansa tienkunnossapidon kustannuksista.

– Vinjettimaksun käyttöönotosta linjattiin jo hallitusohjelmassa. Nyt on tärkeää, että linjaus pannaan mahdollisimman nopeasti toimeksi.

– Tiestömme korjausvelka on kasvanut jo pitkään ja tänä vuonna pääsemme tätä osaltamme pienentämään. Tulevat vuodet ovat rahoituksen kannalta kuitenkin vielä vaikeita, Heinonen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)