Verkkouutiset

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin vieraili Kiinassa toukokuun lopulla. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER ASTAFYEV

Garri Kasparov: Kiina on jo ymmärtänyt, että Venäjä häviää

Shakkimestarin mukaan Peking kokee hyötyvänsä sodan pitkittymisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen oppositiopoliitkko, shakin suurmestari Garri Kasparov arvioi Ukrinform-julkaisun haastattelussa Kiinan olevan kiinnostunut Venäjän romahtamisesta pitkittyneessä sodassa. Hänen mukaansa se avaisi Kiinalle Taiwaniakin mielenkiintoisempia näkymiä.

– Mielestäni Kiina pelaa omaa peliään, mikä tuo mukanaan historiallisen näkökulman, hän toteaa.

Shakkimestari toteaa, että sodan alkuvaiheessa Kiina olisi ollut kiinnostunut Venäjän voitosta, koska se olisi avannut maalle tien Taiwanin valloittamiseen. Luonnollisesti myös lännen kokema tappio ja totalitarismin voitto olisi ollut maalle mieleinen.

– Kiina on kuitenkin pragmaattinen, ja uskon, että Xi Jinping on jo ymmärtänyt, että Venäjä ei tule voittamaan sotaa. Mikä tahansa muu lopputulos avaa Xille toisia mahdollisuuksia, Kasparov pohtii.

– Niinpä Kiina on nykyään kiinnostunut konfliktin jatkamisesta, koska se heikentää sekä Venäjää että länttä.

Kasparov muistuttaa, että Kiina on ainoa valtio, jolla on 1600- ja 1800-luvun sopimuksiin perustuvia alueellisia vaatimuksia Venäjällä. Kiinalainen historiankirjoitus väittää Venäjän keisarikunnan vieneen maalta kaksi ja puoli kertaa Ukrainan kokoisen alueen Baikal-järven ja Vladivostokin välistä.

– Toisin kuin Putinin Ukrainaa koskevat kuvitelmat, nämä ovat todellisia karttoja, perustuen Kiinan ja Venäjän keisarikunnan välillä vuonna 1689 ja myöhemmin vuonna 1860 allekirjoitettuihin sopimuksiin, Kasparov sanoo.

– Xi Jinpingin näkökulmasta Venäjän romahtaminen pitkittyneessä sodassa avaa ehkä tien paljon mielenkiintoisemmille näkymille kuin Taiwanista käytävä sota.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)