Verkkouutiset

Iranin ballistisia ohjuksia esittelevä kyltti Teheranissa. / AFP / LEHTIKUVA / ATTA KENARE

Ex-ministerin varoitus: Iranin silmissä olemme heikkoja

Ben Wallacen mukaan länsimaiden vastaus Iranin aggressiivisiin toimiin on jäänyt lähes olemattomaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian puolustusministerinä vuosina 2019–2023 toiminut Ben Wallace kehottaa länsimaita ottamaan tiukan linjan Irania vastaan.

Hänen mukaansa Irania on kohdeltu viimeisen vuosikymmenen aikana ”kuin lasta, joka saa raivokohtauksen ravintolassa”.

– Olemme sietäneet maan tukemia miliisijoukkoja ja pahantahtoista vaikuttamistoimintaa. Monet meistä – myös minä – toivoimme, että ”uudistajat” voittaisivat jonain päivänä äärilinjaa edustavat tahot, jolloin Iranin kansa hankkiutuisi eroon ”mielipuolista”, Ben Wallace kirjoittaa Telegraph-lehden kolumnissa.

Ex-ministerin mukaan Iranin aggressiivisen toiminnan luoma uhka on kasvamassa. Maan johto aseistaa, kouluttaa ja ohjaa Gazassa toimivaa Hamasia, Jemenin huthikapinallisia ja Libanonin Hizbollah-miliisiä.

– He ovat isännöineet al-Qaedan johtajien vierailuja, kaapanneet laivoja ja ottaneet panttivankeja. Tähän mennessä emme ole tehneet lähes mitään vastauksena. Iranin silmissä olemme heikkoja, joten meidän on herättävä, Wallace toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän ja Iranin kaltaiset itsevaltaiset hallinnot ovat vahvimmillaan, kun lännen rivit ovat hajallaan. Ne yrittävät lietsoa epävakautta ja sisäisiä ristiriitoja. Vain vahvoilla vastatoimilla on merkitystä.

– He käyttävät miliisijoukkoja ja välttävät suoraa yhteenottoa aina kun voivat. Heidän suosimiansa aseita ovat terroristiryhmät, disinformaatio, kyberviha ja korruptio. Emme voi antaa heidän onnistua strategiassaan, joka pyrkii hajottamaan ja hallitsemaan, Ben Wallace sanoo.

Britannian entinen puolustusministeri huomauttaa arvostelleensa näkyvästi Israelin toimintaa Gazassa. Israelilla on hänen mukaansa kuitenkin oikeus puolustaa itseään Hamasin kaltaisilta toimijoilta, jotka ovat samalla kaikkien länsimaiden vihollisia.

– Mutta jos Britannian ilmavoimien lentäjät auttavat suojaamaan Israelia, niin heidän on myös autettava Ukrainaa asejärjestelmillä ja muilla tavoin. Liittoumat toimivat molempiin suuntiin, Wallace sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)