Verkkouutiset

Kaasunkäsittelylaitos Tysvärin kunnassa Pohjois-Rogalandin läänissä Norjassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / CORNELIUS POPPE

Ex-komentaja IL:lle: Tämän viestin Venäjä haluaa lähettää

Jarmo Lindbergin mukaan nyt voi lopettaa arvailun, tuleeko kaasua vai ei.

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali (evp.) Jarmo Lindbergin mukaan Venäjä haluaa lähettää Euroopalle viestin, jos se on Itämeren kaasuputkien räjähdysten takana.

– Jos Venäjä on tekijä – eli asia varmistuisi – herää kysymys, onko tässä halu lopullisesti osoittaa, että voi lopettaa arvuuttelun, tuleeko sieltä kaasua vai ei.

– Pitkäksi aikaa ja ensi talveksi ainakin on selvää, että Euroopassa pitää varautua kylmään talveen ja kalliiseen energiaan, Lindberg sanoo Iltalehdelle.

Entisen komentajan mukaan Venäjä lähettää viestin myös sodan laajentumisesta Itämerelle.

– Toinen kysymys on eskalaatio eli se, voiko kriisi laajentua Ukrainan ulkopuolelle. Tämähän olisi sopiva tapa eskaloida kriisiä alueellisesti ja saada aikaan epätietoisuutta, Lindberg arvioi.

Jarmo Lindberg muistuttaa, että merenpohjassa kulkee myös elintärkeitä tietoliikennekaapeleita, joiden katkaiseminen voisi aiheuttaa suurta vahinkoa Euroopalle.

– Jos niitä [kaapeleita] vähänkään onnistuttaisiin katkaisemaan, sillä olisi hyvin dramaattiset talouspoliittiset ja yhteiskunnalliset vaikutukset, hän arvioi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)