Verkkouutiset

Vuosaaren satama Helsingissä maanantaina 11. maaliskuuta 2024., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Evalta kova ehdotus: Miljardisopeutus eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon

Analyysin laatijan mukaan toimet vähentävät pitkällä aikavälillä kestävyysvajetta jopa seitsemällä miljardilla eurolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petteri Orpon (kok.) hallitus ei onnistu tavoitteessaan pysäyttää julkisen talouden velkaantuminen ilman eläkkeitä ja terveydenhuoltoa koskevia merkittäviä sopeutuksia, arvioi konsultti Jussi Pyykkönen keskiviikkona julkaistussa Elinkeinoelämän valtuuskunnan Eva Analyysissä Juustohöylästä tositoimiin.

– Orpon hallituksen keskeisin tehtävä on vakauttaa julkinen talous. Tämä ei onnistu ilman merkittäviä lisätoimia kevään 2024 kehysriihessä sekä vuoden 2025 puoliväliriihessä, arvioi analyysin laatinut Pyykkönen.

Lääkkeiksi julkisen talouden rahoitusvajeeseen Pyykkönen esittää eläkkeiden jäädyttämistä loppuvaalikaudeksi, jonka jälkeen eläkkeet tulee sitoa kuluttajahintaindeksiin. Eläkeikää tulee nostaa kahdella vuodella. Työttömyys- ja opiskeluaikojen eläkekertymistä pitää luopua.

– Eläkkeisiin kohdistuvilla säästöehdotuksilla olisi mahdollista saada aikaan yli kolmen miljardin euron julkisen talouden säästöt vaalikauden aikana. Pitkällä aikavälillä toimet vähentävät kestävyysvajetta jopa seitsemällä miljardilla eurolla yhteensä, Pyykkönen laskee.

Lisäksi Pyykkönen esittää valmistelun aloittamista vakuutusmalliin siirtymiseksi perusterveydenhuollossa. Hän katsoo, että yksi keino hillitä käsistä riistäytyviä sosiaali- ja terveydenhuollon menoja on verotusoikeuden tuominen hyvinvointialueille.

– Julkiseen ja yksityisiin vakuutuksiin pohjaava vakuutusmalli yhdistettynä valinnanvapauteen mahdollistaa nopeamman hoitoon pääsyn, luo tuottajille todelliset kannusteet parantaa tuottavuutta ja ennaltaehkäistä sairauksien kehittymistä, Pyykkönen arvioi.

Yhteensä hän arvioi terveydenhuollon säästöpotentiaalin seitsemäksi miljardiksi euroksi, kun tuottavuuskehitykseen ja sairauksien oikea-aikaiseen hoitoon on riittävät kannusteet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)