Verkkouutiset

Suomella ei ole varaa siihen, että työttömyysetuuksia käytetään niin paljon kuin nyt, sanoo EVAn Sanna Kurronen. LEHTIKUVA/MILLA TAKALA

EVA ehdottaa ansiosidonnaisen tilalle työnhakurahaa

Ekonomistien mukaan työnhakuraha tähtää työttömyysjaksojen lyhentämiseen.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn mukaan nykyinen ansioturva kannustaa huonosti ripeään työllistymiseen, ja se kohdentuu epäoikeudenmukaisesti, pääosin hyvin työllistyvälle keskiluokalle.

– Ansioturvan tilalle tarvitaan uusi työnhakuraha, joka on työllistymiseen kannustava ja oikeudenmukainen, kirjoittavat ekonomistit Mauri Kotamäki ja Sanna Kurronen sekä konsultti Jussi Pyykkönen EVA Analyysissa Työnhakuraha.

Heidän mukaansa työnhakuraha tähtää työttömyysjaksojen lyhentämiseen.

Ehdotuksen mukaan omavastuupäivien osuus nostetaan viidestä kymmeneen päivään, etuuden maksimikesto lyhennetään 300 päivään ja etuuden määrä pienenee ajan kanssa.

Ensimmäisten 10–60 työttömyyspäivän ajalta työnhakurahaa saa 60 prosenttia työttömyyttä edeltävästä palkasta. Sen jälkeen korvaus putoaa 50 prosenttiin, ja 150 päivän jälkeen korvataan 40 prosenttia. Osuutta laskettaessa otetaan huomioon palkkatulot 3 500 euroon asti.

– Suomella ei ole varaa siihen, että työttömyysetuuksia käytetään niin paljon kuin nyt, sanoo Kurronen tiedotteessa. Joka viides työikäinen suomalainen nostaa työttömyysetuuksia vuoden aikana.

Uudistus lisäisi henkilötyövuosia 7 400:lla. Työllisyyden kasvun ja etuusmenojen vähentymisen myötä julkinen talous vahvistuisi 400 miljoonalla eurolla.

– Uudistuksen mittaluokka vastaa työllisyysvaikutuksiltaan vuonna 2020 päätettyä eläkeputken poistoa, vertaa Kotamäki.

Työnhakuraha maksetaan kaikille työttömille työnhakijoille, joilla on riittävä työhistoria. Tämä parantaa arviolta 74 000 pienituloisen toimeentuloa.

– Työnhakuraha irrotetaan perusturvasta, jolloin heikommassa asemassa oleville on helpompi kohdentaa tukea. Myös tämä tekee mallista nykyistä oikeudenmukaisemman, toteaa Pyykkönen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)