Verkkouutiset

Metsää Vilkaharjulla Sulkavalla 12. elokuuta 2021., LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Europarlamentaarikko pelkää metsäkatoasetuksesta olevan haittaa Suomelle

Petri Sarvamaan mukaan asetuksen tavoite on tärkeä, mutta sen toteuttaminen käytännössä on todella vaikeaa.

Euroopan parlamentin jäsen Petri Sarvamaa (kok.) pitää parlamentin kantaa EU:n metsästrategiaan onnistuneena, mutta metsiin vaikuttavat aloitteet, kuten metsäkatoasetus, tuottavat hänen mukaansa päänvaivaa.

Parlamentin kanta EU:n metsästrategiaan hyväksyttiin äänin 417 puolesta, 144 vastaan ja 67 tyhjää. Sarvamaa toimi mietinnössä EPP-ryhmän pääneuvottelijana.

– EU:n metsästrategiaa valmistellaan paraikaa komission päädyssä, ja nyt äänestetty parlamentin kanta tuo hyvän viestin suunnittelupöydälle. Metsästrategian tehtävä on määrittää suuret linjat, eikä komissiossa kannata sortua pikkutarkkaan metsiin vaikuttavaan sääntelyyn, Sarvamaa sanoo tiedotteessaan.

Parlamentin kanta metsäkatoasetukseen hyväksyttiin äänin 453 puolesta, 57 vastaan ja 123 tyhjää.

Metsäkatoasetuksella pyritään luomaan järjestelmä, jonka avulla EU:n sisämarkkinoille ei päädy näitä metsäkatoa aiheuttavia tuotteita, kuten soijaa tai palmuöljyä. Sarvamaan mukaan ehdotus toistaa samaa vanhaa metsiin liittyvän sääntelyn kaavaa.

– Otetaan hyvä ja tärkeä tavoite, tässä tapauksessa metsäkadon ehkäiseminen, mutta pilataan sen saavuttaminen ylioptimistisella, byrokratiaa lisäävällä ja kansalliseen kompetenssiin puuttuvalla tavalla. Hallinnollinen taakka tulee olemaan valtavaa, ja käytännön toteuttaminen todella vaikeaa, Sarvamaa harmittelee.

– Koska metsäkatoasetusta tulisi soveltaa myös EU:n sisämarkkinoilla, metsäiset maat, kuten Suomi, joutuisivat luomaan aivan uusia raskaita hallinnollisia järjestelmiä. Jos asetukseen liittyvät uudet järjestelmät ovat jo Suomen kannalta äärimmäisen vaikeita toteuttaa, voimme vain arvailla, mitä EU:n kauppakumppanuuksille kolmansien maiden kanssa käy. Tuotantoahan näissä maissa ei lopeteta, vaikka EU sanoisi mitä – Etelä-Amerikan valtiot alkavat sen sijaan tekemään kauppaa muiden maiden, kuten Kiinan kanssa, hän jatkaa.

Sarvamaan mukaan Suomella on vielä mahdollisuus vaikuttaa.

– Toivoa sopii, että metsäkatoehdotukseen tulee vielä järkeä ja Suomi pystyy pitämään puolensa tulevissa kolmikantaneuvotteluissa. Suomen näkökulmasta ehdotus tarvitsee vielä kipeästi joustavuutta esimerkiksi keskeisten määritelmien suhteen, Sarvamaa toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)