Verkkouutiset

Autoliikennettä Ruoholahdessa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

EU:n ilmastopaketti äänestykseen – ”nostaa liikkumisen hintaa”

Ilmastopaketin avulla EU aikoo leikata päästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Euroopan parlamentti äänestää ensi viikon täysistunnossa useista EU:n ilmastopakettiin liittyvistä esityksistä.

Ilmastopaketin avulla EU aikoo leikata kasvihuonepäästöjä vuoden 1990 tasosta ainakin 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Täysistunnossa käsitellään nyt esimerkiksi päästökauppaan, maankäyttöön ja sosiaaliseen ilmastorahastoon liittyviä esityksiä.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig odottaa tiukkoja äänestyksiä.

– Äänestykset ovat todella tiukkoja. Uskon, että [paketti] menee läpi, mutta toinen asia on, missä muodossa. Ryhmät tulevat hajoamaan, Modig sanoi toimittajille.

SDP:n Eero Heinäluoman mukaan EU:n ilmastopaketti tulee nostamaan liikkumisen hintaa ja asettamaan rajoituksia esimerkiksi metsien käytölle.

– Mielestäni on rehellistä antaa oikea kuva, että ei myydä välttämätöntä muutosta liian kauniilla kuorrutuksella, Heinäluoma toteaa.

– Muutos on välttämätön, eli on parempi reagoida etuajassa. Jos reagoi myöhässä, se maksaa kaksinkertaiset kustannukset, hän jatkaa.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan ei ole olemassa sellaista vaihtoehtoa, että “jatkamme niin kuin ennenkin”. Myös fossiilisten polttoaineiden hinnat ovat nousseet viime aikoina.

– Ihmisillä tulee olemaan edullisempia ja parempia mahdollisuuksia liikkua. Eli pelottelu siitä, etä hinnat nousee, on historiatonta, Niinistö vastaa.

Kokoomuksen europarlamentaarikon Sirpa Pietikäisen mukaan toimimattomuuden kustannukset ovat satakertaisia.

– Se tarkoittaa lisää helteitä ja muita ääri-ilmiöitä, jotka tuovat taloudellisia tappioita. Kaikissa komission esityksissä pitäisi olla toimimattomuuden kustannukset mukana, Pietikäinen toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS