Verkkouutiset

EU:n byrokratiaa hidastaa ukrainalaisten maataloustuotteiden tuontia. LEHTIKUVA / AFP Genya Savilov

EU:n byrokratia hidastaa ukrainalaisten maataloustuotteiden tuontia

Ukrainalaisten maanviljelijöiden varastoissa seisoo reilusti edellisen kauden satoa, jota on vaikea saada kuljetettua Euroopan unioniin.

Ukrainassa seisoo tällä hetkellä 20 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei saada markkinoille ja seuraavan sadonkorjuun aika lähestyy.

Valtaosa, 90 prosenttia, Ukrainan viennistä tapahtuu normaalisti satamien kautta, mutta Venäjä on saartanut Ukrainan satamat ja vilja seisoo rahtilaivoissa. Viljaa voitaisiin kuljettaa Ukrainasta teitse EU:n puolelle, mutta ongelmaksi on osoittautunut byrokratia ja EU:n maanviljelijöiltä vaatima paperityön määrä. Samasta syystä autojonot ovat kasvaneet rajoilla paikoitellen jopa 25 kilometrin pituisiksi, BBC kertoo.

Ukrainalainen maanviljelijä Kees Huizinga kertoo, että on saanut vietyä vain 150 tonnia viljaa kolmessa viikossa, kun normaalisti hän saa vietyä saman määrän muutamassa tunnissa sataman kautta.

– Avatkaa rajat ja päästäkää tavara kulkemaan läpi, Huizinga vetoaa Euroopan Unioniin.

Jos Ukrainan maanviljelijät eivät saa myytyä varastojaan ennen alkavaa sadonkorjuukautta, heiltä loppuu varastotila. Viljasta saatavalla rahalla he myös pystyisivät turvaamaan seuraavat kylvöt.

Ukrainan maatalouden tuotanto tärkeässä asemassa

Alkuvuodesta tuleva satokausi Ukrainassa näytti lupaavalta. Ruoan nousevan hinnan myötä jotkut viljelijät Ukrainassa päättivät pitää osan edellisestä sadosta edelleen varastossa saadakseen siitä paremman hinnan myöhemmin, näin teki myös ukrainalainen maanviljelijä Nadiya Stetsiuk. Sitten Venäjä hyökkäsi maahan ja viljan vienti Ukrainasta ulkomaille pysähtyi.

– Sodan alun jälkeen emme ole voineet myydä yhtään viljaa. Hinta täällä on nyt puolet siitä, mitä se oli ennen sotaa. Eurooppaan voi sodan seurauksena syntyä ruokakriisi ja samaan aikaan ruoka on jumissa Ukrainassa, emmekä pysty viemään sitä mihinkään, Stetsiuk kertoo.

Ukraina on suuri maatalousvaltio ja se tuottaa 42 prosenttia maailman auringonkukkaöljystä, 16 prosenttia maissista ja yhdeksän prosenttia vehnästä.

Juuri tänä vuonna Ukrainan maataloustuotanto olisi ollut erityisen tärkeää, sillä monin paikoin maailmassa viljasadot ovat tuhoutuneet niin luonnonolosuhteiden kuin koronan aiheuttamien tuotanto-ongelmien vuoksi.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS