Verkkouutiset

Venäjä saattaa katkaista kaasutoimitukset Eurooppaan. LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova

EU-komission puheenjohtaja HS:lle: Näin Vladimir Putin yrittää kiristää

Ursula von der Leyenin mukaan jäsenmaissa on opittava säästämään energiaa.

Euroopan unioni on vastannut yhtenäisestä Venäjän hyökkäyssotaan, mutta kansalaisten rivien pelätään rakoilevan hintojen noustessa ja sähkö- ja kaasulaskujen kasvaessa. Eurooppalaisissa kodeissa saatetaan jopa palella ensi talvena.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedostaa Helsingin Sanomien haastattelussa huolen.

– Demokratian puolustamisella on hintansa, ja tiedän kyllä, että pyydämme ihmisiltä paljon. EU on varautunut kaasun tulon katkeamiseen. Tein sopimuksen presidentti Joe Bidenin kanssa nestemäisen maakaasun lng:n toimituksista, kävin Israelissa ja Egyptissä neuvottelemassa maakaasusta, ja myös Norja lisää toimituksia EU-alueelle, hän sanoo HS:lle.

EU-maissa on hänen mukaansa opittava säästämään energiaa. Investointeja tarvitaan lisäksi uusiutuvaan eurooppalaiseen energiaan.

Unioni on asettanut pakotteet venäläiselle hiilelle ja öljylle, mutta maakaasu ei ole pakotelistalla. Kaasutoimitukset saattavat kuitenkin päättyä Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin toimesta.

– Putin yrittää kiristää meitä. Uskon, että kun jonain päivänä katsomme taaksepäin, voimme sanoa tehneemme oikeita päätöksiä investoidessamme puhtaaseen energiaan ja päästessämme eroon Venäjän fossiilienergiasta, komission puheenjohtaja sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS