Verkkouutiset

Prahan linna Tšekissä. WIKIMEDIA COMMONS

EU-johtajat eivät löytäneet ratkaisuja energiakriisin hillitsemiseksi

Kaasun hintakatosta ei saavutettu yhteisymmärrystä.

EU-maiden johtajat eivät löytäneet yhteistä ratkaisua energiakriisiin torstaina ja perjantaina Prahan linnassa järjestetyssä epävirallisessa huippukokouksessa.

Kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Tšekin pääministerin Petr Fialan sanoi, että maat ovat joka tapauksessa lähempänä yhteisiä kantoja energiakriisin hillitsemiseksi.

Kokoukseen osallistunut pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi ennen kokouksen alkua pitävänsä tärkeänä, että EU-maat löytävät yhteiset työkalut energian hintojen alentamiseksi. Hänen mukaansa energialle tulisi asettaa myös hintakatot, mitkä olisivat tehokkaita toimia korkeisiin hintoihin puuttumiseksi.

EU-maiden johtajat eivät huippukokouksessa kuitenkaan saavuttaneet yhteisymmärrystä hintakatoista. Marinin mukaan kaasun hintakattoa vastustavat maat ovat huolissaan mahdollisen hintakaton vaikutuksista kaasun saatavuuteen. Päätöksentekoa vaikeuttaa myös se, että jäsenmaiden energialähteet ovat erilaisia.

– Meillä on monipuolinen energiapaletti, mutta monet jäsenmaat nojaavat hyvin vahvasti venäläiseen tuontienergiaan, ja tämä aiheuttaa tietenkin erilaisia mielipiteitä siitä, miten pitäisi edetä, Marin sanoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

EU:n komissio jatkaa uusien energiaesitysten valmistelua tämänpäiväisen keskustelun pohjalta. Aiheeseen palataan Brysselissä kahden viikon kuluttua järjestettävässä huippukokouksessa. Marin toivoo, että johtajat kykenisivät silloin myös konkreettisiin päätöksiin.

– Vielä olemme kaukana sovusta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS