Verkkouutiset

Suomi toimii neuvoston puheenjohtajamaana tänä vuonna. Hansjorn/wikimedia commons

Erkki Tuomioja: Tarvitaan yhteistoimia historian väärinkäytön välttämiseksi

Pohjoismaiden neuvoston presidentin mukaan historiaa käytetään konfliktien poliittisena perusteluna.

Pohjoismaiden neuvosto järjesti keskiviikkona 10. elokuuta yhdessä Historians Without Borders -järjestön kanssa pyöreän pöydän keskustelun historian poliittisesta tulkinnasta ja käytöstä Pohjoismaissa. Keskustelu oli osa 30. pohjoismaista historioitsijakokousta, joka järjestettiin Göteborgissa.

Pohjoismaiden neuvoston presidentti sekä Historians Without Borders -järjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) toimi tilaisuuden moderaattorina.

– Historiaa on käytetty menneisyydessä ja käytetään yhä kriisien ja konfliktien poliittisena perusteluna. Keskustelussa korostui miten poliitikkojen ja historioitsijoiden on yhdessä toimittava historian väärinkäyttöä vastaan, Tuomioja toteaa tiedotteessa.

Tilaisuudessa keskusteltiin siitä, miten valtiot, poliitikot ja media väärinkäyttävät historiaa konfliktien luomiseksi ja niiden ylläpitämiseksi sekä sodankäynnin oikeuttamiseksi. Lisäksi keskusteltiin hallitusten ja kansanedustajien roolista historiallisten asioiden käsittelyssä sekä siitä, tuleeko parlamenttien hyväksyä lausuntoja historiallisista tapahtumista tai esimerkiksi päättää kutsutaanko tapahtumia kansanmurhaksi vai ei.

Keskusteluun osallistuivat Tuomiojan lisäksi Ruotsin valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hans Wallmark, Suomen entinen ulkoministeri (1982–83) ja Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä vuosina 1992–1996 toiminut Pär Stenbäck, Tromssan yliopiston professori Kara Aga Myklebost sekä Linnaeus yliopiston vararehtori Gunlög Fur.

Pohjoismaiden neuvosto täyttää tänä vuonna 70 vuotta, jolloin myös Suomi toimii neuvoston puheenjohtajamaana. Puheenjohtajuusohjelmassaan Suomi peräänkuuluttaa pohjoismaisia tulevaisuuskeskusteluja sekä pohjoismaisen yhteistyön kehittämistä strategisempaan suuntaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)