Verkkouutiset

Kreml on yrittänyt suojata pörssiä vahvistamalla sen roolia kaasukaupassa. / AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

”Erittäin tuskallista” – Uudet pakotteet iskevät Venäjän talouteen

Nopeammat sanktiot olisivat tutkijan mukaan saattaneet pysäyttää hyökkääjän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat julkisti runsas viikko sitten uuden pakotepaketin Venäjän rahoitus-, energia- ja teknologiainfrastruktuuria vastaan. Pakotelistalle lisättiin nyt myös Moskovan pörssi ja sen kaksi tytäryhtiötä.

– Nämä viimeisimmät toimet eristävät pakotteiden kohteena olevat yritykset tehokkaasti maailmanlaajuisesta dollarijärjestelmästä ja pakottavat Moskovan pörssin lopettamaan kaupankäynnin Yhdysvaltain dollareissa ja euroissa sekä Hongkongin dollareissa, Alexandra Prokopenko sanoo ajatushautomo Carnegien julkaisemassa artikkelissa.

Ajatus pakotteiden asettamisesta Moskovan pörssille ja sen tytäryhtiöille oli hänen mukaansa ollut esillä jo parin vuoden ajan. Kreml on yrittänyt suojata pörssiä vahvistamalla sen roolia kaasukaupassa, mutta sekään ei lopulta auttanut.

Venäjän keskuspankki määrittelee hänen mukaansa nyt dollarin ja euron viralliset vaihtokurssit ruplaan nähden pankeilta saamiensa raporttien ja pörssin ulkopuolisilta digitaalisilta kauppapaikoilta saamiensa kaupankäyntitietojen perusteella.

– Keskuspankki on vakuuttanut, että yksityishenkilöt ja oikeushenkilöt voivat edelleen ostaa ja myydä molempia valuuttoja venäläisten pankkien kautta ja että kaikki heidän tileillään ja talletuksillaan olevat varat ”pysyvät turvassa”, vaikka maaliskuusta 2022 lähtien on ollut käteisvarojen nostamiseen ulkomaan valuutoissa kohdistuvia rajoituksia, Prokopenko toteaa.

Ruplan vaihtokurssi muuttuu tämän myötä epävakaammaksi, ja mitä vaikeammaksi tavaroiden tuonti muuttuu, sitä vähemmän on kysyntää ulkomaiselle valuutalle. Vastaavasti tuontitavaroiden hinnat nousevat entisestään, mikä vaikeuttaa keskuspankin toimia inflaation hillitsemiseksi.

– Uusi pakotepaketti oheistoimineen on Venäjän taloudelle erittäin tuskallinen. Ne vähentävät tuottavuutta, lisäävät kustannuksia, pienentävät voittoja ja kiihdyttävät inflaatiota, Prokopenko arvioi.

Hän kuitenkin muistuttaa Venäjän hallinnon ja yritysten olleen selviytymismoodissa sodan alusta lähtien, ja sopeutumisesta yhä tiukempiin pakotteisiin on tullut osa arkea. Jos vastaavat pakotteet olisi asetettu jo kaksi vuotta sitten heti täysimittaisen hyökkäyssodan alettua, niillä olisi hänen mukaansa ollut jopa murskaava vaikutus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)