Verkkouutiset

Venäjän laivaston sotilaat partioivat Sevastopolissa. AFP / LEHTIKUVA / STRINGER

Erikoisjoukkojen sanotaan olleen Krimin räjähdysten takana

Venäjän miehittämälle Krimille on tehty viime aikoina useita hyökkäyksiä.

Rintamalinjan takana toimiva Ukrainan asevoimien eliittiyksikkö oli vastuussa venäläisessä ammusvarastossa Krimillä tiistaiaamuna tapahtuneesta räjähdyksestä, kertoo nimettömänä esiintyvä ukrainalainen virkailija New York Times -lehdelle.

Venäjän puolustusministeriö kutsui räjähdyksiä ”sabotaasiksi”. Tätä voidaan pitää merkittävänä tunnustuksena siitä, että sota leviää Kremlin määrittelemälle Venäjän alueelle.

Ukrainan asevoimat on vihjaillut kyseessä olleen Ukrainan isku.

Venäjän miehittämälle Krimille on tehty viime aikoina useita hyökkäyksiä, joiden katsotaan uhmaavan Moskovan antamia varoituksia kostotoimista. Eräs korkea-arvoinen venäläinen virkamies vannoi viime kuussa, että jos Ukraina hyökkää Krimille, sitä kohtaa välittömästi ”tuomiopäivä”.

Venäjä liitti Krimin niemimaan laittomasti itseensä vuonna 2014. Krimillä on Venäjän tärkeitä sotilastukikohtia, ja se on toiminut Moskovan astinlautana ja tukialueena Ukrainaan kohdistetussa laaja-alaisessa hyökkäyksessä.

Krimillä on erityinen merkitys presidentti Vladimir Putinille, joka on kertonut kansalleen, että Krim on ”pyhä paikka” ja Venäjän ”pyhä maa”. Ukraina on asettanut uuden haasteen Putinin poliittiselle asemalle kotimaassa Iskemällä Krimille toistuvasti.

Tiistaina valtavat räjähdykset ravistelivat Krimillä sijaitsevaa venäläistä ammusvarastoa. Ukraina yrittää rajoittaa Moskovan materiaali- ja kalustoylivoimaa ja häiritä huoltolinjoja iskemällä syvälle rintamalinjojen taakse. Viime viikolla räjähdykset Krimillä sijaitsevalla sotilaslentokentällä ajoivat rantavieraat kiirehtimään suojaan, ja lennokki-isku Sevastopolin satamakaupungissa 31. heinäkuuta pakotti Venäjän perumaan laivaston päivän juhlallisuudet.

Ukraina ei ole virallisesti ottanut vastuuta iskuista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)