Verkkouutiset

Caracasilaistalon seinään maalattu vaalimainos, jossa Venezuelaan kansainvälisesti tunnustettuun alueeseen on liitetty yli puolet naapurimaa Guyanasta. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / FEDERICO PARRA

Erikoinen äänestys Venezuelassa: Liitetäänkö maahan puolet naapurista?

Guyanan valtiojohto on verrannut tilannetta Venäjän toimiin Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venezuelassa äänestetään tänään kansanäänestyksessä siitä, pitäisikö maahan perustaa uusi osavaltio. Suunniteltu osavaltio sijaitsee kuitenkin kokonaisuudessaan öljyrikkaan naapurimaan Guyanan alueella, ja kattaisi kyseisen valtion pinta-alasta noin 60 prosenttia. Asiasta uutisoi CNN.

Kyseessä oleva Essequibon alue myönnettiin vuonna 1899 kansainvälisessä välimiesmenettelyssä Guyanalle, joka oli tuolloin Iso-Britannian siirtomaa. Venezuela ei hyväksynyt päätöstä, mutta on vasta hiljattain ryhtynyt kampanjoimaan alueen liittämisellä Venezuelaan.

Itse kansanäänestys koostuu viidestä kysymyksestä, jossa äänestäjiltä kysytään muun muassa sitä, ovatko he valmiita hylkäämään Haagin kansainvälisen tuomioistuimen toimivallan päättää alueen kohtalosta. Toisessa kysymyksessä kysytään, ovatko äänestäjät valmiita liittämään alueen Venezuelaan ja antamaan siellä asuville guyanalaisille Venezuelan kansalaisuuden.

Venezuelan laitavasemmistolainen presidentti Nicolas Maduro on pyrkinyt maalaamaan kansanäänestyksen osana imperialismin vastaista taistoa. Hänen mukaansa Venezuelalla on historiallinen oikeus hallita Essequiboa.

Guyana on taas kutsunut Venezuelan uhkauksia liittää alue itseensä ”eksistentiaaliseksi uhkaksi” ja verrannut tilannetta Venäjän toimintaan Ukrainassa. Alueen asukkaat, jotka ovat pääosin alkuperäisasukkaita, ovat myös olleet huolissaan Venezuelan uhkauksista.

– En tiedä, että suunnittelevatko he jotain Krimin tapahtumien kaltaista, mutta se olisi heiltä vakava virhe, kommentoi Guyanan varapresidentti Bharrat Jagdeo.

Kansainvälinen tuomioistuin on muistuttanut, ettei Venezuelalla ole oikeutta ryhtyä yksipuolisiin toimiin alueen hallinnan muuttamiseksi. Brasilia on taas ilmoittanut vahvistavansa sotilaallista läsnäoloaan maan Venezuelan vastaisella rajalla.

Yksi syy Venezuelan aktivoitumiseen Essequibon alueen suhteen saattaa olla alueelta löydetty öljy. Guyana on vaurastunut vuonna 2015 Essequibon edustalta löydetyistä öljyvarannoista, joiden avulla köyhässä valtiossa on rahoitettu lukuisia infrastruktuuriprojekteja.

Guyanan arvioidaan pian ylittävän öljyntuotannossa Venezuelan, jonka oma tuotanto on viimeisen vuosikymmenen aikana romahtanut korruption ja pakotteiden vuoksi. Maan kansallistetun öljy-yhtiön PDVSA:n varallisuus annettiin 2000-luvulla hallinnon liittolaisille, jonka ansiosta öljyinfrastruktuuri rapistui pahasti.

Venezuelassa on myös tarkoitus pitää ensi vuonna presidentinvaalit. Isänmaallisen hurmoksen luominen saattaa olla osa Maduron pyrkimys siirtää väestön huomiota muualle maan kehnoista elinoloista.

Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa toimivan ICG-ajatuspajan asiantuntijan Phil Gunsonin mukaan Maduron toiminta onkin varsin tyypillistä autoritääriselle johtajalle.

– Autoritääristä hallintoa, joka on vaikeassa poliittisessa tilanteessa, houkuttaa aina tilaisuus hyödyntää isänmaallisuutta. Näin se voi kääriä itsensä lippuun ja hakea kansan tukea tätä kautta. Tämä on juuri sitä, mitä Maduro nyt tekee, Gunson toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)