Verkkouutiset

Mies ruokaostoksilla Helsingissä 8. heinäkuuta. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Ennustepäällikkö Ylelle: Hintojen nousu ei hidastu lähikuukausina

Kesäkuussa yleinen hintataso nousi Suomessa 7,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum arvioi Ylen uutisille, että kuluttajahinnoissa on edelleen nousupaineita. Hintojen nousu ei siis hidastu merkittävästi ainakaan vielä lähikuukausien aikana.

– Iso kysymys on nyt energiahintojen kehitys ja niiden välittyminen muihin hintoihin. Markkinoiden odotuksena on, että energian hinnat alenevat muutaman kuukauden kuluttua, minkä pitäisi tuoda helpotusta inflaatioon. Mutta ei tässä varmaankaan kukaan kovin nopeaa inflaation hidastumista odota, hän sanoo.

Obstbaumin mukaan hintojen nousun kovin piikki on todennäköisesti käsillä juuri nyt tai sitten se on edessä lähikuukausien aikana.

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkija Ville Kaitila arvioi Ylelle, ettei inflaatiovauhti tule loppukesän ja syksyn aikana merkittävästi hidastumaan.

– Joissakin elintarvikkeissa esimerkiksi voidaan taas nähdä edelleenkin inflaation kiihtymistä. Myös vuokrien nousu on ollut tänä vuonna maltillista, eli voitaneen odottaa, että vuokrien nousu kiihtyy ja palautuu normaalille vuokrien nousun tasolle.

Ensi vuoden osalta on Kaitilan mukaan sen sijaan hyvät perusteet odottaa, että inflaatio tulee kaiken kaikkiaan hidastumaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS