Verkkouutiset

Helsingin seudun kauppakamarin mukaan on tärkeää, että erityisesti keskustat olisivat houkuttelevia kaupan alan yrityksille. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ennätysmäärä yrityksiä lopetti – kaupan ala kuihtuu huolestuttavasti

Pääkaupunkiseudulla toimintansa lopetti viime vuonna yli 9400 yritystä, selvästi enemmän kuin edellisvuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä.

Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Laskusuhdanteessa yritysten tilanteen mittarina käytetään usein konkurssien ja yrityssaneerausten määrää. Helsingin seudun kauppakamarin neuvontatiimin johtajan Marko Silenin mukaan se on kuitenkin huono mittari, koska huonosti kannattava yritystoiminta osataan nykyään ajaa hallitummin alas.

– Kaupan alan yritysten määrän väheneminen pääkaupunkiseudulla on huolestuttavaa. Jopa rakennusalalla perustettiin uusia yrityksiä enemmän kuin niitä lopetti. On tärkeää huolehtia siitä, että erityisesti keskustat ovat kiinnostavia erilaisille kaupan alan yrityksille, jotka puolestaan houkuttelevat keskustoihin moninaisia asiakasryhmiä, sanoo Marko Silen tiedotteessa.

Suomessa lopetti Helsingin seudun kauppakamarin arvion mukaan viime vuonna yli 31000 yritystä.
Helsingin seudun kauppakamarin arvio perustuu Tilastokeskuksen tammi-syyskuun 2023 lukuihin. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa tai kiinteistöalaa.

Pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) yritykset muodostavat arviolta 27 prosenttia koko Suomen yrityskannasta, kun alkutuotantoa ja kiinteistöalaa ei huomioida. Pääkaupunkiseudun yritysten osuus koko Suomen yrityskannasta on kasvanut tasaisesti vuodesta 2013, jolloin se oli 24 prosenttia.

Raportin yrityskannan vaihtuvuudesta ja arvion koko vuonna 2023 lopettaneista yrityksistä Helsingin seudun kauppakamarille on tehnyt tutkija Pekka Lith.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)